Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Een geluksvogel in Boekarest

The Happiest Girl in the World Regie: Radu Jude. Met: Andreea Bosneag. Eén week in: Filmmuseum, Amsterdam (Previously Unreleased).***

Dat de Roemeense noul val (‘nieuwe golf’) nog lang niet voorbij is, bewees tijdens het afgelopen filmfestival van Cannes het ijzersterke Politist, adjectiv van Corneliu Porumboui. Op die film moeten we in de Nederlandse bioscopen nog even wachten. Om de tijd te doden is er een Roemeense film die ook een beetje Nederlands is. The Happiest Girl in the World, is het debuut van reclamefilmer Radu Jude (1977), medegeproduceerd door Stienette Bosklopper van Circe Films (Calimucho, Wolfsbergen).

De tragikomische film volgt plattelandstiener Delia op haar weg naar en door Boekarest. Ze heeft een auto gewonnen in een wedstrijd van een frisdrankmerk en mag meespelen in een reclamespotje.

Voorwaar: het gelukkigste meisje van de wereld. Delia hoeft voor het vervullen van haar Amerikaanse MTV-droom niet eens haar geboorteland te verlaten. Een simpel tochtje met haar brave ouders naar de hoofdstad is al genoeg.

Maar daar zit natuurlijk net het addertje onder het gras. Radu Jude kent de generatiekloof en de nepwereld die hij filmt als geen ander, en rekent op lichtvoetige wijze af met de schone schijn van glamour en consumentisme. Debutant Andreea Bosneag als Delia is een verrassing. Haar in talloze close-ups gefilmde chagrijnige gelaat draagt het verhaal en verwordt langzamerhand tot het gezicht van de postcommunistische generatie.