Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EC: geen visa meer voor Balkanlanden

De Europese Commissie wil de visumplicht voor drie landen op de westelijke Balkan - Servië, Macedonië en Montenegro - afschaffen. Macedonië voldoet al aan alle voorwaarden zoals beveiliging van paspoorten en grenstoezicht, Servië en Montenegro kunnen die snel doorvoeren. In oktober moeten de 27 EU-landen beslissen of ze het voorstel van de Commissie aannemen. Dan zou de visumplicht per 1 januari worden afgeschaft. Over de afschaffing van de visumplicht in Albanië en Bosnië-Herzegovina doet de Commissie halverwege 2010 een voorstel.