Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Drie maanden rust voor palingen

Vissers mogen voortaan van 1 september tot 1 december niet op paling vissen. Dat heeft minister Verburg (LNV, CDA) besloten omdat de Europese Commissie het huidige Nederlandse `aalbeheerplan` heeft afgekeurd. In dat plan zouden vissers 157 ton schieraal uitzetten zodat de aal ongehinderd naar de Sargassozee zou kunnen zwemmen om te paaien. Deze hoeveelheid komt overeen met een visverbod van twee maanden. Dit jaar mogen de vissers nog wel in de maand september vissen op paling, in afwachting van goedkeuring van een aangepast beheerplan door de Europese Commissie.