De schuld van Van Gelder

In het hoofdredactioneel commentaar over de val van turner Yuri van Gelder, wordt het wrang genoemd dat Van Gelders carrière gefnuikt wordt, omdat hij een middel gebruikt heeft waarvan het discutabel is of het prestatiebevorderend werkt (NRC Handelsblad, 14 juli). Het lijkt wel alsof alle betrokkenen schuld dragen, behalve Van Gelder zelf. KGNU, NOC*NSF hebben zich doof gehouden voor geruchten en Defensie had proactiever moeten zijn. Laten we niet uit het oog verliezen dat er maar één iemand verantwoordelijk is voor dit harddrugsgebruik en dat is Van Gelder zelf. Het commentaar stelt vervolgens dat de NOC*NSF-campagne tegen dopinggebruik grotendeels teniet is gedaan door de ontmaskering van dit rolmodel. Ik denk dat deze ontmaskering en de maatregelen die direct genomen zijn juist een versterkend effect hebben: als je harddrugs gebruikt, raak je alles kwijt, en de enige die daarvoor schuld draagt, ben je zelf. Verder wordt geschreven dat controle van topsporters maniakale trekjes heeft gekregen en dat topsporters van elementaire vrijheden worden beroofd. Hoe lang moet er dan volgens NRC Handelsblad gediscussieerd worden over de elementaire vrijheid om harddrugs te gebruiken?

    • Erik Klaver Leiden