De bewindvoerder

Jeanet Rutgers (47) Studie: z-opleiding (zwakzinnigenzorg), Groot Schuilenburg in Apeldoorn (1979-1982); sociaal juridische dienstverlening, Hogeschool Utrecht (2003-2006) Werk: bewindvoerder bij Heinen Adviesgroep Woon-werk: tien minuten fietsen Sport: drieënhalf uur per week (poweryoga en pilates) Brutomaandsalaris: 2.900 euro per maand © Jorgen Krielen / Alkmaar, 25-06-2009 / Jeanet Rutgers
Jeanet Rutgers (47) Studie: z-opleiding (zwakzinnigenzorg), Groot Schuilenburg in Apeldoorn (1979-1982); sociaal juridische dienstverlening, Hogeschool Utrecht (2003-2006) Werk: bewindvoerder bij Heinen Adviesgroep Woon-werk: tien minuten fietsen Sport: drieënhalf uur per week (poweryoga en pilates) Brutomaandsalaris: 2.900 euro per maand © Jorgen Krielen / Alkmaar, 25-06-2009 / Jeanet Rutgers Krielen, Jorgen

Wat doet een bewindvoerder?

„Die beheert geld en goederen van personen. Onze doelgroep bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking. Vaak hebben deze mensen wel hulp thuis, maar niet bij hun financiën. Als die niet goed op orde zijn, komen er deurwaarders en dat leidt tot meer onrust. Het versterkt vaak hun psychische aandoening. Ik heb 82 klanten die ik elke zes weken bezoek. Ik ben dus de helft van de tijd onderweg. Voor elke klant ga ik ook naar de rechtbank, want alleen de rechter kan toezeggen dat een bewindvoerder zich over een klant mag ontfermen.”

Waarom bent u destijds opnieuw gaan studeren?

„Ik werkte in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Daar had ik bemoeienis met alles waarmee patiënten bezig waren, van het tandenpoetsen tot relaties. In 2000 vroeg ik me af of ik dit wilde blijven doen. Toen kwam ik iemand tegen die bewindvoerder was en ik zei: ‘Wat jij doet, vind ik leuk.’ Ze zei: ‘Je kunt maandag beginnen.’ Ik heb eerst van mijn oude baan een duobaan gemaakt. Zo kon ik langzaam in de bewindvoering rollen. Maar ik miste juridische kennis. Dus ik deed een opleiding van vier jaar in drie jaar, en werkte ondertussen door.”

Blijft u dit doen tot uw pensioen?

„Dat weet ik niet zeker. Het is een vrij beroep en niet cao-gebonden. Ik moet elk jaar opnieuw hengelen naar meer salaris, terwijl ik gewend was een schaal omhoog te gaan. Dat moet je leren. Overigens is die vraag steeds gehonoreerd. Een groot voordeel is dat ik mijn eigen agenda beheer. Alleen op woensdag moet ik voor telefonisch spreekuur op kantoor zijn, de rest bepaal ik zelf.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk