Chipindustrie ziet verbetering

Hoewel technologiebedrijven ASML en Intel beide verliezen rapporteren over het afgelopen kwartaal, zien ze tekenen van verbetering in de markt voor halfgeleiders. Die is door de crisis hard getroffen.

De Nederlandse chipmachinefabrikant merkte de afgelopen maanden dat chipproducenten weer iets makkelijker geld kunnen lenen voor investeringen in prijzige machines. „De effecten van de credit crunch zijn aan het afzwakken”, zegt financieel directeur Peter Wennink in een toelichting op de cijfers van het tweede kwartaal. ASML verwacht dat de komende maanden de omzet weer zal oplopen tot het break-even punt van 450 miljoen euro per kwartaal.

Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar daalde de omzet van ASML hard: 277 miljoen euro in plaats van 844 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het bedrijf moest 104 miljoen euro verlies rapporteren, maar volgens Wennink heeft ASML genoeg in kas om die verliezen te dragen.

ASML heeft zwaar in de kosten gesneden. Tot nu toe zijn gedwongen ontslagen uitgebleven, zegt Wennink, maar er zijn wel 1.300 banen verdwenen – veelal tijdelijke krachten. Wennink benadrukt dat hij nog geen daadwerkelijk marktherstel constateert. „Dat is pas het geval als er extra vraag is naar capaciteit.”

Intel is optimistischer, zo bleek uit de kwartaalrapportage van de grootste chipfabrikant ter wereld. Het afgelopen kwartaal haalde het bedrijf een omzet van 8 miljard dollar (5,7 miljard euro). Dat is 1,4 miljard dollar minder dan in hetzelfde kwartaal van 2008, maar wel een verbetering van 880 miljoen dollar ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009.

Dat Intel toch verlies leed, is te danken aan de recordboete (1 miljard euro) van de Europese Commissie, wegens ongeoorloofde kortingen aan computerfabrikanten. Intel-topman Paul Ottelini is desondanks positief: „We zijn sinds 1988 nog niet zo hard gegroeid van het eerst op het tweede kwartaal en er is een duidelijke verwachting dat de tweede helft van het jaar nog beter zal zijn.”