China eist excuses van Erdogan

China eist van de Turkse premier Recep Tayyib Erdogan dat hij zijn excuses aanbiedt voor de aantijging dat er in de Chinese stad Urumqi genocide op islamitische Oeigoeren is gepleegd.

De autoriteiten in Peking hebben gisteren een speciale gezant naar Ankara gestuurd om de Turkse regering rechtstreeks te informeren over de toedracht van de etnische rellen in China. De Chinezen wijzen erop dat er meer Han-Chinese dan Oeigoerse inwoners zijn omgekomen bij de rellen.

Erdogan zei vorige week dat „de incidenten in Urumqi, simpel gesteld, neerkomen op genocide”. Feit is dat demonstrerende Oeigoeren insloegen op Han-Chinese omstanders en winkeliers en dat daarbij zeker 137 Han-Chinezen werden gedood. In daarop volgende wraakacties kwamen 46 Oeigoeren om het leven.

Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de opmerkingen van Erdogan van afgelopen vrijdag „onverantwoordelijk” en „op niets gebaseerd”.

China heeft nog niet gedreigd met maatregelen indien Erdogan geen excuses aanbiedt. De totale waarde van de relatief bescheiden handel tussen China en Turkije bedroeg in 2008 17 miljard dollar. In Peking wordt verwacht dat de Chinese topdiplomaat de Turkse premier snel op andere gedachten zal brengen.

Peking heeft intussen ook alle Chinese bedrijven en onderdanen in het Midden-Oosten en Noord- Afrika gewaarschuwd de nodige maatregelen te nemen ter bescherming tegen mogelijke aanslagen van Al-Qaeda of verwante organisaties. Al-Qaeda heeft aangekondigd dat de Oeigoeren die vorige week zondag werden gedood in de provincie Xinjiang(Nieuwe Gebieden) gewroken zullen worden.

Volgens het Arabische tv-station Al Jazeera heeft de Britse risico- analyse- en inlichtingenfirma Stirling Assynt zou er sprake zijn van een „verhoogd risico” voor Chinese onderdanen en bedrijven in de moslimwereld.

Volgens Stirling Assynt wil Al-Qaeda echter „geen nieuw front openen tegen China”. In Noord-Afrika en het Midden-Oosten zijn meer dan 300.000 Chinezen werkzaam in de energiesector en aanverwante projecten.

In Pakistan en Nigeria zijn het afgelopen jaar Chinese konvooien aangevallen en sindsdien worden de Chinezen beveiligd door particuliere bedrijven.