Celstraf na geweld tegen NS-beveiligers

De rechtbank in Lelystad heeft de 37-jarige M.K. uit Weesp veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken wegens geweld tegen twee medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen.

K. duwde op 5 april van dit jaar op het station Almere Muziekwijk een NS-beveiligingsbeambte in de richting van het spoor, terwijl er een trein aankwam. Een andere beveiliger kwam tussenbeiden en kreeg klappen.

De man uit Weesp reed zonder geldig vervoerbewijs van Weesp naar Almere en was onder invloed van alcohol en drugs. Toen hij bij een controle geen kaartje kon laten zien, begon hij te schelden. Op het perron hielden de beveiligers hem staande, waarop het conflict escaleerde.

Bij het bepalen van de strafmaat liet de rechtbank meewegen dat K. al een lang strafblad heeft, na tal van geweldsdelicten. Het Openbaar Ministerie had acht maanden celstraf geëist, waarvan vier voorwaardelijk.

Het werd K. vooral kwalijk genomen dat de mishandeling plaatsvond in een periode dat er veel geweld was op en rond stations in Almere.

Drie weken voor dit incident werden twee medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen op Almere Centraal door zes mannen zwaar mishandeld. Een conducteur moest met ernstig letsel aan het gezicht in het ziekenhuis worden opgenomen. Twee verdachten staan hiervoor terecht, de uitspraak is donderdag. Er zijn celstraffen van twintig maanden en twee jaar geëist.