Cavendish wint rit zonder 'oortjes'

Twee saaie etappes in de Pyreneeën en de eerste rustdag in de Tour kregen gisteren bewust een saai vervolg. Het betrof een protestactie van het peloton, met op de Franse nationale feestdag na een massasprint in Issoudun de Brit Mark Cavendish als winnaar van de tiende etappe.

Cavendish won zijn derde etappe in deze Tour, vlak voor de Noor Thor Hushovd. Vorig jaar won hij vier Tourritten. „Realistisch gezien moet ik er nog twee kunnen winnen”, zei Cavendish na afloop, „inclusief de slotetappe in Parijs.”

Nadat de meeste wielerploegen met tegenzin aan het begin van de middag zonder ‘oortjes’ in Limoges waren vertrokken, begonnen de 171 overgebleven renners aan een wandeletappe die pas tegen het einde een wat hoger tempo kende: vier vluchters werden voor aankomst ingerekend. De langzaamaanactie was het antwoord van de ploegen op het besluit van de wedstrijdleiding om gisteren bij wijze van experiment niet te rijden met het moderne communicatiesysteem waarmee renners en ploegleiders van start tot finish met elkaar in contact staan. De Tourorganisatie en de internationale wielerunie (UCI) hopen dat wedstrijden spannender worden als het contact tussen renner en ploegleider wordt bemoeilijkt. Zo zouden de renners net als vroeger worden gedwongen zelf initiatief te nemen. Ploegleiders konden alleen contact met hun renners hebben door naast hen te gaan rijden. Te gevaarlijk, vinden de meeste ploegen. Renners die met oortjes van start zouden gaan, zouden uit de wedstrijd worden genomen.

Ook voor de bergetappe van vrijdag, in de Vogezen, wil de organisatie de renners zonder oortjes laten rijden, maar bij wijze van compromis mogen de inmiddels ingeburgerde hulpmiddelen dan wellicht weer wel worden gebruikt.

Toen Lance Armstrong voor de start in Limoges hoorde dat een renner die met oortjes van start zou gaan, uit de wedstrijd zou worden genomen, zei hij lachend dat hij er in dat geval een stel aan zijn ploeggenoot Alberto Contador zou geven. Dat was een komische illustratie van de machtsstrijd die woedt binnen de ploeg Astana, waar de kopmannen Contador en Armstrong op de eindzege azen. De Spanjaard staat tweede in het klassement, op zes seconden van de Italiaanse geletruidrager Rinaldo Nocentini, de Amerikaan bezet de derde plaats op slechts twee seconden van Contador.

Het was prettiger zonder oortjes dan met, zei de Belgische sprinter Tom Boonen na de finish. „Het was veel minder nerveus, zonder dat de ploegleiders de renners opjagen”, aldus de kampioen van België voor de Belgische tv.