Canberra gispt Peking over 'spion'

De Australische premier Kevin Rudd heeft vandaag China gemaand opheldering te geven in een oplopend conflict tussen beide landen over de arrestatie op 5 juli door de Chinese autoriteiten van een Australische topman van mijnbouwgigant Rio Tinto in Shanghai en drie leden van zijn lokale staf op beschuldiging van spionage.

Rudd, die in eigen land onder zware politieke druk staat van de liberale oppositie, waarschuwde zijn „Chinese vrienden” dat de „hele wereld” nu oplet hoe dat land met deze zaak omgaat.

Rio Tinto-manager Stern Hu is met zijn staf gearresteerd omdat hij volgens de Chinese autoriteiten via omkoping staatsgeheime gegevens had verkregen tijdens jaarlijkse onderhandelingen over de prijzen voor ijzererts. Van een officiële aanklacht is overigens nog geen sprake. Op spionage staat in China in het uiterste geval de doodstraf.

De arrestaties hebben in Australië vragen opgeroepen over de ijzerertshandel met China, ter waarde van ruim 9 miljard euro per jaar, en de bredere risico’s die kleven aan zakendoen met de derde grootste economie ter wereld. China is de belangrijkste buitenlandse handelspartner van Australië. Het totale Australische handelsvolume met China bedraagt bijna 35 miljard euro.

Rudd wees vandaag tijdens een ingelaste persconferentie op de belangrijke zakelijke belangen van Australië in China maar zei dat het geen „straat was met eenrichtingsverkeer”. „Ik herinner onze Chinese vrienden er ook aan dat voor China eveneens grote zakelijke belangen in Australië op het spel staan, en met zijn andere handelspartners over de hele wereld.” (AP, Reuters, BBC)