Bouwvakkers in Z-Afrika hervatten werk WK-stadions

Na een marathonvergadering van zeventien uur hebben bouwvakkers in Zuid-Afrika vannacht beloofd morgen weer aan het werk te gaan. Met de werkgevers zijn ze een salarisverhoging overeengekomen van 12 procent. Ze eisten 13 procent. De bouw van voetbalstadions en infrastructuur voor het wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar heeft langer dan een week stil gelegen. Tijdens de onderhandelingen eisten de werkgevers dat de vakbond van de bouwvakkers zou beloven dat tot het begin van het WK niet meer gestaakt zou worden. Die eis is door de bouwvakkers van tafel geveegd. Verwacht wordt dat de komende maanden ook andere bedrijfstakken, zoals de metaalindustrie, de publiciteit en tijdsdruk rondom het WK zullen aangrijpen om beter betaald te krijgen. Veel vakbondsleden vinden dat hun doorslaggevende steun bij de verkiezing van Jacob Zuma tot president, drie maanden geleden, nu beloond moet worden.