Barbecuebietjes

Wie nog geen vakantie heeft – zoals ik – moet het op dit soort zomerse dagen hebben van de avonden. Dus laten we fijn een vuurtje stoken vanavond. En dan tot heel laat buiten blijven zitten. Voor je ’t weet is het weer winter. Zul je altijd zien.

Voor 4 personen:

1 teentje knoflook, geperst

60 ml olijfolie

4 zomerbieten, geschild en gehalveerd

4 portobello paddestoelen, het steeltje verwijderd

12 lente-uitjes

½ eetlepel balsamicoazijn

100 g bietenloof (of rucola)

150 ml volle yoghurt

125 ml crème fraîche

2 eetlepels verse bieslook, fijngehakt

1 eetlepel dragon, fijngehakt

Maak de barbecue ruim van tevoren aan. Roer in een kopje de knoflook, samen met een snuf zout en versgemalen peper door de olijfolie. Houd eenderde van de knoflookolie achter en kwast met de rest de groenten in. Verpak de halve bietjes elk in een stuk aluminiumfolie en pof ze in ongeveer 30 minuten gaar tussen de hete kolen. Rooster de portobello’s in 8 à 10 minuten gaar op het rooster en de lente-uitjes in 3 à 5 minuten (keer de groenten halverwege). Meng de balsamico door de resterende knoflookolie en meng deze dressing door het bietenloof of de rucola. Roer een sausje van de yoghurt, crème fraîche en kruiden. Schik de blaadjes, de bietjes, lente-ui en portobello op vier borden en geef de yoghurtsaus apart erbij.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw favoriete zomerrecept op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke gefrituurde courgettebloemen

    • Janneke Vreugdenhil