Bank Goldman: winst en bonussen

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft het afgelopen kwartaal meer winst gemaakt dan verwacht en zet miljarden opzij om aan het einde van het jaar uit te kunnen keren aan werknemers.

Het bedrijf maakte de afgelopen drie maanden 2,7 miljard dollar winst. Daarmee lijkt Goldman Sachs als geen ander de grootste financiële crisis sinds de Grote Depressie te boven te komen.

Eind vorig jaar kreeg Goldman Sachs nog 10 miljard dollar aan noodkredieten van de Amerikaanse overheid. De toenmalige regering-Bush dwong Amerika’s grootste banken geld aan te nemen om de stabiliteit op de wereldwijde financiële markten te herstellen. Goldman Sachs loste die lening vorige maand af. Inmiddels zijn drie van Goldmans concurrenten verdwenen – Bear Stearns, Lehman Brothers en Merrill Lynch – en staat er nog een andere bank, CIT, op omvallen.

„Ook al blijven de financiële markten fragiel en erkennen wij de moeilijkheden in de reële economie”, zegt topman Lloyd Blankfein nu, „onze cijfers over het tweede kwartaal laten een combinatie zien van betere marktomstandigheden en een veelzijdig klantenbestand.”

De bank heeft de eerste helft van dit jaar 11,4 miljard dollar opzijgezet voor salarissen en bonussen van de 29.400 werknemers. Voor alle werknemers, inclusief lager personeel zoals secretaresses, komt dat gemiddeld neer op 386.400 dollar per persoon. De bedragen zijn vergelijkbaar met die van twee jaar geleden.

Goldman Sachs zegt dat de winst te danken is aan in turbulente markten genomen risico’s in de handel in aandelen en valuta’s. Critici zeggen echter dat de bank de noodhulp van de overheid heeft gebruikt om de bonussen te kunnen uitbetalen. Ook vragen ze zich af of een bank die bijna omviel door het nemen van te veel risico’s, dat nu weer moet doen.

„Er is minder concurrentie overgebleven”, geeft financieel bestuurder David Viniar als verklaring. Hij zegt de kritiek te kennen. „Wij verrichten goed werk. We helpen de economie er weer bovenop te komen.”