Baby Hendrikus mag bij zijn ouders blijven

Baby Hendrikus mag bij zijn ouders blijven. Dat heeft de kinderrechter in Arnhem vanmiddag beslist.

De baby uit Geldermalsen, geboren op 13 oktober 2008, verbleef van zijn geboorte tot begin mei in een pleeggezin omdat zijn ouders niet voor hem zouden kunnen zorgen. Zij hebben beiden een verstandelijke beperking.

Eind april besliste de rechter tegen de zin van de Raad voor de Kinderbescherming dat hij voorlopig naar huis mocht, met zeer intensief toezicht. Vier dagen per week was dertien uur per dag een hulpverlener in het gezin. De andere drie dagen ging de baby naar een kinderdagverblijf. ’s Nachts hield een hulpverlener hem via een webcam in de gaten.

In opdracht van de kinderrechter deed pedagogisch adviesbureau Duindam een nieuw onderzoek naar de opvoedcapaciteiten van de ouders. Volgens de rechter blijkt daaruit dat zij een baby kunnen verzorgen en hulp nodig hebben bij de opvoeding.

Regiomanager Anke Visserman van ’s Heeren Loo, een grote instelling voor zorg aan verstandelijk gehandicapten, schat de benodigde hulp op tien uur per week. De baby houdt voorlopig ook een gezinsvoogd.