Amerikaanse bank CIT staat op punt van omvallen

Door onze correspondent

New York. De Amerikaanse bank CIT heeft gewaarschuwd dat zij op het punt staat om te vallen. Volgens de bank, die geld uitleent aan circa 1 miljoen bedrijven in vijftig landen, kan het failliet schokgolven veroorzaken in de fragiele Amerikaanse economie. CIT moet tussen nu en het einde van het jaar 2,7 miljard dollar aan leningen afbetalen, en het is onduidelijk hoe de honderd jaar oude financiële instelling uit New York dat moet doen. CIT is niet verbonden aan Citigroup, een van ’s werelds grootste en eveneens noodlijdende financiële conglomeraten. De penibele situatie bij CIT is een testcase: wil de regering-Obama ook een bank redden waarvan de ondergang niet het gevaar van destabilisering van het financieel stelsel met zich meebrengt, maar wel ernstige schade aan de economie kan betekenen? CIT heeft vorig jaar 2,3 miljard dollar gekregen uit de zogeheten TARP-fondsen van de overheid, bedoeld om de financiële markten te stabiliseren. Ondanks verzoeken van CIT daartoe weigert de overheid zich nu garant te stellen voor het overleven van de bank.