4 redenen om tv te kijken

Flink puberen The Upside of Anger Net 5, 20.30-23.00u. In de Amerikaanse komedie The Upside of Anger speelt Joan Allen de moeder van vier puberende dochters. De een lijdt aan anorexia, de ander begint een verhouding met een veertigjarige man, de volgende trouwt en krijgt een baby. Als een sitcom meandert de film langs deze plotontwikkelingen, zonder ze al te veel drama mee te geven. Ook Allens onvermijdelijke verhouding met de buurman, een door Kevin Costner gespeelde ex-honkballer, tuft rustig de film door. Het is genoeglijk om naar de lolletjes en ruzietjes van deze twee personages te kijken, en meer nog naar deze acteurs, want de rollen zijn miniem genoeg om vooral te bewonderen wat zij ervan maken. (Mike Binder, 2005) Chedlow, Paul

1 Anorexia

3DOC

Ned.3, 20.30-22.45u.

In deze documentaire praat een aantal meisjes met anorexia heel open over hun ziekte. Documentairemaker Jessica Villerius had zelf ooit een eetstoornis. Na de documentaire praat Yvon Jaspers over de film met de maker.

2 puberen

The Upside of Anger

Net 5, 20.30-23.00u.

In de Amerikaanse komedie The Upside of Anger speelt Joan Allen de moeder van vier puberende dochters. De een lijdt aan anorexia, de ander begint een verhouding met een veertigjarige man, de volgende trouwt en krijgt een baby. Als een sitcom meandert de film langs deze plotontwikkelingen, zonder ze al te veel drama mee te geven. Ook Allens onvermijdelijke verhouding met de buurman, een door Kevin Costner gespeelde ex-honkballer, tuft rustig de film door. Het is genoeglijk om naar de lolletjes en ruzietjes van deze twee personages te kijken, en meer nog naar deze acteurs, want de rollen zijn miniem genoeg om vooral te bewonderen wat zij ervan maken. (Mike Binder, 2005)

3 Western

A fistful of dollars

RTL7, 22.20-00.15u.

De eerste van de drie spaghettiwesterns van Sergio Leone. Met Clint Eastwood als ‘lo-honesome cowboy’ zonder naam die orde op zaken komt stellen tussen twee rivaliserende families in een Mexicaans stadje. De film is gebaseerd op Kurosawa’s samoeraifilm Yojimbo. Het zieltogende genre werd dankzij deze film weer helemaal populair. Na A fistful of dollars volgden nog: For a few dollars more (1965) en The good, the bad and the ugly (1966) met duo Leone en Eastwood. (Sergio Leone, 1964)

4 Maanlanding

Import: Dark side of the moon

Ned.2, 23.30-00.35u.

Complotdenkers menen dat Stanley Kubrick ooit gevraagd is om de maanlanding in scène te zetten. Deze documentaire reconstrueert one small step for man aan de hand van archiefmateriaal en interviews.