Wietverslaving is niet het probleem

In het artikel `Dit is de `hel` voor ouders` (nrc.next, 9 juli) gaat het over jongeren die verslaafd zijn aan cannabis. Steeds meer jongeren onder de twintig kloppen aan bij een hulpinstelling, maar dat `verslaving` op zich, of cannabis als drug, als het probleem wordt gezien klopt niet.

Het artikel behandelt De Verslaving als een onontkoombare ziekte die zonder aanleiding uit de hemel komt vallen. Wat ik echter aflees aan het gestegen aantal jongeren dat een probleem heeft met blowen is dat er iets misgaat met een bepaalde groep jongeren.

Zelf heb ik ook geblowd tussen mijn veertiende en zeventiende, vooral voor het slapen gaan. Maar ik had geen moeilijke puberteit en hoefde nergens van weg te rennen. En daarin zit het probleem bij de jongeren die problemen hebben met cannabis. Die hebben stuk voor stuk problemen thuis, op school, of psychische problemen waarmee ze nergens terecht kunnen. Die gaan problemen weg blowen (of drinken, werkt ook), zoveel dat ze op school achteruit gaan, waarop mensen wiet de schuld geven. We hoeven jongeren niet beter te beschermen tegen cannabis, dan vinden ze wel iets anders om stoned van te worden. Ze moeten ergens terechtkunnen. Bij een goede mentor, een coach of een psycholoog. Niet bij de anti-wiet brigade.

    • Isabel Serval