Vredestroepen AU in Somalië vechten voor `t eerst tegen rebellen

Mogadishu. Vredestroepen van de Afrikaanse Unie (AU) in de Somalische hoofdstad Mogadishu hebben voor het eerst actief opgetreden tegen radicaal-islamitische opstandelingen. Bij de gevechten van de afgelopen dagen zijn volgens ooggetuigen enkele tientallen doden gevallen. Volgens de viceburgemeester van Mogadishu werden de soldaten tot ingrijpen gedwongen nadat opstandelingen het presidentiële paleis tot op een kilometer waren genaderd. Na hevige gevechten, waarbij de soldaten van de AU volgens ooggetuigen tanks inzetten, braken de opstandelingen hun offensief af. De interventie van de AU tekent de oplopende spanning in de slag om Mogadishu. De vredessoldaten beschermen sinds begin 2007 het presidentiële paleis, de haven en het vliegveld van Mogadishu. De soldaten probeerden tot nu toe buiten de strijd te blijven, omdat ze neutraal moeten zijn. Het overlegorgaan van Afrikaanse landen in de regio wil dat de AU en de Verenigde Naties het mandaat van de missie uitbreiden zodat de missie ook formeel offensief mag opereren.