Voorkeur Radio, televisie en internet

Actualiteiten

Netwerk. Eerste aflevering van een serie reportages onder de titel ‘Kafka in de polder’, over burgers die de overheid als een nachtmerrie ervaren. In afl. 1 de boerenfamilie Vossebelt uit Elst die in een slepend conflict met de gemeente verwikkeld is over hun buren. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Reportage over de Belgische non Jeannine Deckers die in de jaren 60 als de zingende non Soeur Sourire furore maakte en zoveel singles (o.m. van het liedje Dominique -nique -nique) verkocht, dat ze Elvis en The Beatles naar de kroon stak. Donderdag is de première van de film Soeur Sourire, een verfilming van haar leven. Ned.2, 22.15-22.40.

Praatprogramma

Spraakmakende zaken: De zaak-Demjanjuk. In Paviljoen Stadgenoot in Amsterdam praat Paul Rosenmöller met de 87-jarige Jules Schelvis, een van de achttien Nederlanders die het kamp Sobibor in Polen overleefden. In dat kamp was John Demjanjuk een van de Wachtmänner. Zijn taak was het begeleiden van de per trein aangevoerde Joden naar de gaskamers. In het vernietigingskamp zijn zeker 170.000 Joden omgebracht. Demjanjuk werd onlangs door de VS uitgeleverd aan Duitsland en het proces tegen hem zal niet lang meer op zich laten wachten. Nederlandse overlevenden en nabestaanden van Sobibor zullen een belangrijke rol spelen in dat proces. Ned.2, 21.20-22.00u.

informatief

Over vaders en zonen. In de laatste aflevering van deze serie gaat Hugo Borst een dag op stap met zijn eigen zoon Charlie. Lopend door Madurodam kijken ze terug op de achttien vader-zoonrelaties die Borst de afgelopen drie seizoenen heeft geportretteerd. Ned.2, 22.40-23.10u.

Documentaire

The human footprint. Documentaire die laat zien wat de gemiddelde westerse mens gedurende zijn leven consumeert en aan afval produceert, waarmee overduidelijk wordt welk beslag onze manier van leven legt op het leven van andere mensen en op de aarde. The Human Footprint stapelt al het brood op dat een individu tijdens zijn leven eet, gooit al het afval dat hij produceert in een put, bouwt een piramide van de eieren die hij consumeert, ontbrandt een vuur van het methaangas dat hij uitstoot en laat rivieren van melk en frisdrank stromen. En brengt zo op overtuigende manier in beeld hoe groot de ‘voetafdruk’ is die de westerse mens op aarde achterlaat. Canvas, 22.15-23.05u.

cultuur

Wereld Muziek Concours. Registratie van de opening van dit vermaarde, vier weken durende concours voor showbands, fanfares, harmonieën en slagwerkensembles in Kerkrade. Ned.2, 18.00-18.55u.

Portret van Simon Vinkenoog. N.a.v. het overlijden van de schrijver vanavond een herhaling van een gesprek eerder dit jaar van Hugo Camps met dichter Simon Vinkenoog. Vinkenoog debuteerde in 1950 met de bundel Wondkoorts (1950). Een jaar later was hij de samensteller van de legendarische Vijftigers-bloemlezing Atonaal. Hij groeide uit tot een symbool van de jaren zestig. Komende zaterdag zou hij 81 jaar worden. Ned.2, 23.10-0.05u.

Tour de France

Tourjournaal. Nieuws van de Tour en een verslag van de tiende etappe over 194,5 kilometer, van Limoges naar Issoudun. Ned.1, 19.30-20.00u.

Tour 2009. Praatshow over de Ronde van Frankrijk, gepresenteerd door Karl Vannieuwkerke. Gasten vandaag: ex-wielrenner Patsy Maegerman en zanger Rick De Leeuw van de Tröckener Kecks. Eén, 21.30-22.20u.

Studio Sportzomer ‘De Avondetappe’. Terugblik op de Tourdag. Gasten vandaag: violist Adriaan Stoet en pianist Bert Louissen. Presentatie: Mart Smeets, met oud-schaatser Bart Veldkamp als sidekick. Ned.1, 22.55-23.50u.

Tour morgen. Rechtstreeks verslag van de elfde etappe over 192 kilometer, van Vatan naar Saint-Fargeau. Ned.1, 14.30-17.45u.

radio

Zomeravonden. Tot verbazing van velen kreeg D. Hooijer (1939, pseudoniem van Kitty Ruys) in 2008 de Libris literatuurprijs voor haar verhalenbundel Sleur is een roofdier. Na vier verhalenbundels verschijnt binnenkort haar eerste novelle. Wim Noordhoek wandelt met D. Hooijer op de hei, een plek waar ze veel tijd doorbrengt. Radio 6, 19.02-22.00u.