Voetbalsters gaan als komeet

Haar vader kreeg een van de eerste exemplaren overhandigd. „Want in een tijd dat vrouwen niet werden geacht te voetballen, is hij altijd achter mij blijven staan”, zei Vera Pauw gisteravond bij de presentatie van haar nieuwe boek De voetbalvrouwen komen eraan. Hoe meisjesdromen werkelijkheid worden. Met tranen in de ogen sloot de bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal haar vader in de armen. „Het zijn emotionele tijden”, verklaarde de voormalig international in een zaaltje van het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Na jaren ploeteren is Pauw nu eindelijk aan het oogsten. Met een nieuw boek, een nieuw contract – gisteren werd bekend dat de bondscoach voor twee jaar heeft bijgetekend – en een elftal dat verrassend goed presteert in de aanloop naar het Europees kampioenschap in Finland, dat eind augustus begint. Bij een voorbereidingstoernooi in Amsterdam wonnen ‘haar’ speelsters gisteravond met 3-2 van Zuid-Afrika, na eerder Zwitserland met 5-0 te hebben verslagen. Morgen speelt de ploeg om toernooiwinst tegen China, dat gisteren met 2-0 te sterk was voor Zwitserland.

Hoewel de gekte rond het vrouwenelftal nog niet is losgebarsten in Nederland, waren de tribunes in het Olympisch Stadion gisteren redelijk gevuld. De toeters gingen hard tekeer toen Zuid-Afrika na één minuut op voorsprong kwam. Maar Nederland toonde veerkracht tegen de fysiek sterke tegenstander. Chantal de Ridder maakte met een knappe passeerbeweging gelijk, Lianne de Vries zorgde vlak voor rust met een boogbal voor de 2-1. De winnende treffer kwam een klein kwartier voor tijd op naam van Shanice van de Sanden.

Ruim een maand voor het Europees kampioenschap zijn pers en publiek nog niet vertrouwd met het team. Tijdens de boekpresentatie werden gisteren kopieën met foto’s van de speelsters uitgedeeld en bondscoach Pauw zette nog maar eens de feiten op een rij: voetbalbond KNVB telt 107.000 vrouwelijke leden, dat is een factor van één op tien. Wereldwijd beoefenen 40 miljoen vrouwen en meiden de sport. „Dat is twee keer zo veel als bij tennis”, aldus de bondscoach. „We gaan als een komeet.”

    • Danielle Pinedo