Tourrenners in Limoges van start zonder `oortjes`

Het peloton in de Ronde van Frankrijk is vanmiddag gestart voor de tiende etappe van Limoges naar Issoudun zonder `oortjes`, waarmee ze tijdens de wedstrijd kunnen communiceren met hun ploegleider. ”Ploegen die toch met oortjes rijden, worden uitgesloten van verdere deelname”, dreigde Martin Bruin, namens de internationale wielerunie UCI juryvoorzitter in de Tour. De UCI besloot samen met Tourorganisator ASO bij wijze van experiment om de tiende en dertiende rit zonder communicatiemiddelen te laten rijden. Zo zouden de renners net als vroeger worden gedwongen zelf initiatief te nemen in de wedstrijd. Een meerderheid van renners en ploegleiders is tegenstander van de maatregel, omdat die in hun ogen leidt tot gevaarlijke situaties. Ploegleiders kunnen niet meer waarschuwen voor gevaarlijke passages, en zullen vaker met hun auto tussen de renners moeten rijden. In het peloton zijn de oortjes sinds 1991 in gebruik. De Australische renner Phil Anderson (Motorola) had destijds de primeur.