Ssst, landsbelang!

Dat de AIVD uit ‘landsbelang’ journalisten afluistert die over staatsgeheimen beschikken, hoeft niemand te verbazen. Wat wél groot nieuws is: De Telegraaf beschikt blijkbaar over informatie van landsbelang. Dat was mij eerlijk gezegd nog nooit opgevallen.

„Goedemorgen 007. Al vorderingen in het dossier Teletap, codenaam ‘Paradijs’?”

„Ja, baas. Wesley en Yolanthe zijn op vakantie in Spanje, Helmut Lotti blijkt kaal te zijn en Daphne Bunskoek schijnt weleens XTC te hebben geslikt.”

„Nog iets over Irak, 007?”

„Niet dat ik weet, baas.”

Geef toe: de ironie is een grijns waard. Uitgerekend de krant die elke dag een batterij fotografen de bosjes instuurt om een glimp op te vangen van Bekende Tepels en andere slaapkamergeheimen met sterrenstatus, schreeuwt nu moord en brand over ‘privacyschending’, omdat de AIVD drie medewerkers en de hoofdredacteur heeft afgetapt. Vervelend hè, Sjuul, als anderen je in de gaten houden zonder dat daar enig belang mee is gediend behalve die van de gluurders zelf. Mijn conclusie: de AIVD heeft goed naar de Privépagina gekeken.

Zorgelijk is het overigens wel. Want wát was nu precies het gelekte ‘staatsgeheim’ dat de alarmbellen deed rinkelen? De Telegraaf meldde op 28 maart dat de AIVD in aanloop naar de Irak-oorlog „klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten heeft overgenomen zonder de informatie te verifiëren.” Dat de AIVD dit ‘staatsgeheim’ noemt, maakt één ding duidelijk: ze wil niet dat wij weten op grond waarvan de regering steun verleende aan de oorlog in Irak.

Daarmee dient de AIVD geen landsbelang, maar een staatsbelang. Immers, ook de regering probeert al sinds 2003 duidelijkheid omtrent Irak te saboteren. Het ministerie van Algemene Zaken heeft zelfs bij de rechter afgedwongen dat de notulen van de ministerraad niet openbaar mochten worden gemaakt, vanwege – let op – „de schade die dat zou toebrengen aan de diplomatieke betrekkingen met andere landen.” (Lees: met Amerika en Engeland).

Het ‘staatsgeheim’ is dus deze: de regering is, via de AIVD, voorgelogen over Irak en wil koste wat kost voorkomen dat dat naar buiten komt. Mag u mij vertellen welk landsbelang daarmee gediend is.

Balkenende Vijf misschien?

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg