Snijbonen en artisjokken

’t Is vreselijk ouderwets, maar stiekem vind ik snijbonen misschien nog wel het lekkerst wanneer ze in sliertjes zijn gesneden in een snijbonenmolen en gestoofd met niet te zuinig roomboter. Toch kan ik je ze ook op onderstaande manier aanbevelen; de bonen in ruitjes gesneden en gebakken met artisjok en knoflook. Eet er ovenaardappels en lamskoteletjes bij, of simpelweg een stuk geitenkaas en stokbrood.

Voor 2 personen:

400 gram snijbonen, in ruiten gesneden

1 pot of blik artisjokharten, uitgelekt en in plakjes

2 eetlepels olijfolie

1 teentje knoflook, fijngehakt

1 eetlepel verse oreganoblaadjes, fijngehakt of 1 theelepel gedroogde oregano

Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Voeg de snijbonen toe en kook ze 5 minuten. Stort in een vergiet en spoel koud onder de kraan. Laat de snijbonen goed uitlekken. Dep ze eventueel nog wat droger met een schone theedoek.

Verhit de olijfolie in een grote koekepan of wok. Doe de snijbonen in de pan en bak ze al omscheppend 3 minuten. Voeg de plakjes artisjok toe en bak ze een minuutje mee. Voeg nu ook de knoflook en oregano toe en bak alles, af en toe omscheppend, nog een paar minuten.

Proef en maak het gerecht op smaak met zout en peper uit de molen.

Post jouw favoriete zomerrecept op www.nrcnext.nl/kokenOp nrc.tv maakt Janneke gefrituurde courgettebloemen.

    • Janneke Vreugdenhil