Ruzie in Harare om grondwet

Uit alle uithoeken van Zimbabwe waren ze naar de hoofdstad Harare gekomen. Vierduizend gedelegeerden zouden daar gisteren vergaderen over een nieuwe grondwet die het politiek verscheurde land richting nieuwe verkiezingen moet helpen. Dat was afgesproken tijdens de installatie van de uiterst moeizaam tot stand gekomen coalitieregering van president Robert Mugabe en premier Morgan Tsvangirai, die in februari haar werk begon.

Maar al tijdens de openingstoespraak verzandde de bijeenkomst in volstrekte chaos. Waterflesjes gingen door de lucht en parlementsvoorzitter Lovemore Moyo, lid van Tsvangirais MDC, werd het spreken onmogelijk gemaakt door leden van Mugabes Zanu-PF die oorlogsliederen aanhieven. Uiteindelijk moest de oproerpolitie vechtende aanhangers van Zanu-PF en de MDC uit elkaar halen en werd besloten de vergadering te verdagen. Eén MDC-afgevaardigde raakte zwaargewond nadat hij geraakt was door een rondvliegend object.

Volgens de MDC en enkele anonieme leden van het politbureau van Zanu-PF hebben militante supporters van Mugabe de vergadering bewust verstoord. Zelfverklaarde ‘oorlogsveteranen’ en kaders van de Zanu-jeugdliga zouden aangevoerd door de minister van Jeugdzaken en Mugabes neef, het parlementslid Patrick Zhuwawo, zijn gemobiliseerd om het grondwetsproces te traineren teneinde Mugabe langer aan de macht te houden.

Tijdens de coalitieonderhandelingen is overeengekomen dat als in juli 2010 een nieuwe grondwet op tafel ligt, opnieuw een poging wordt ondernomen om eerlijke verkiezingen te houden in Zimbabwe. Niet-gouvernementele organisaties en de MDC noemen de huidige grondwet een van de oorzaken van de huidige crisis. Het in 1979 onder Britse leiding tot stand gekomen document geeft de president volgens hen onevenredig veel macht. Mugabe is staatshoofd sinds 1980.