Rellen in Noord-Ierland

Tijdens traditionele Oranjemarsen van protestanten zijn gisteren in verschillende plaatsen in Noord-Ierland rellen uitgebroken. Vooral protestantse en katholieke jongeren raakten slaags, zowel met elkaar als met de politie. Zeker negen agenten raakten gewond.

Met de marsen herdenken de protestanten in Noord-Ierland elk jaar de overwinning in 1690 van koning William III, prins van Oranje, op zijn schoonvader, de rooms-katholieke troonpretendent James II. Elk jaar worden honderden van zulke marsen gehouden, waaraan tienduizenden protestanten meedoen. Ze leiden vaak tot onlusten, al namen die juist de afgelopen jaren af.

De ernstigste rellen deden zich gisteren voor in de katholieke wijk Ardoyne in het noorden van de hoofdstad Belfast. Daar probeerden militante bewoners de doortocht van de protestantse optocht te blokkeren met brand- en verfbommen, stenen en flessen. De politie zette een waterkanon in en schoot rubberkogels af. Ook in Derry en Armagh kwam het tot rellen. Volgens een woordvoerder van de katholieke partij Sinn Féin, in het verleden de politieke tak van de terreurbeweging IRA, zaten splintergroepen als Real IRA achter de onlusten. Zij zouden protesteren tegen de twee jaar geleden aangetreden Noord-Ierse regering van katholieken en protestanten. (AP, Reuters)