Regeringspartij Japan lijdt nederlaag in Tokio

De Japanse premier Taro Aso zal op korte termijn parlementsverkiezingen uitschrijven, na de grote nederlaag van zijn Liberale Democratische Partij (LDP) zondag bij de gemeenteraadsverkiezingen in Tokio. Aso zal het parlement waarschijnlijk volgende week ontbinden. Volgens functionarissen van de LDP staan de verkiezingen voor het machtige Lagerhuis gepland voor 30 augustus.

De conservatieve LDP verloor voor het eerst in vier decennia haar dominante positie in de assemblee van Tokio. De LDP kwam niet verder dan 38 van de 127 zetels, terwijl de oppositionele Democratische Partij van Japan (DPJ) 54 zetels won. Op nationaal niveau is de LDP al vrijwel vijftig jaar onafgebroken aan de macht. De partij staat symbool voor het Japanse model, waarin bureaucratie en economische belangengroepen grote invloed op het beleid hebben.

De gemeenteraadsverkiezingen werden algemeen gezien als graadmeter voor de populariteit van Aso. In de verkiezingspolls heeft de impopulaire premier al geruime tijd een grote achterstand op de DPJ. Aso is onder vuur komen te liggen door zijn besluiteloosheid bij de bestrijding van economische crisis in het land. Exportnatie Japan heeft zwaar te lijden onder de krimp van de wereldhandel en verkeert in de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog.

Binnen de LDP gaan al enige tijd stemmen op om Aso te vervangen om op die manier een debacle bij de verkiezingen af te wenden. Uit recente peilingen is gebleken dat nog geen 20 procent van de Japanners achter de premier staat. Volgens sommige analisten is het te laat voor een machtswisseling binnen de LDP, hoewel de parlementsverkiezingen formeel uiterlijk in oktober gehouden moeten worden. Aso is de vierde LDP-premier sinds de verkiezingen in 2005.

De grootste oppositiepartij DPJ heeft beloofd de macht van de bureaucratie aan te pakken en de sociale zekerheid te verbeteren. Analisten verwachten niet dat een regering onder leiding van de DPJ een drastische wijziging van beleid zal doorvoeren.