Pensioengeld weg bij failliet van Lehman

Vier pensioenfondsen hebben samen zeker 100 miljoen euro verloren in het bankroet van de zakenbank Lehman vorig jaar. Een deel van het geld bleek buiten hun weten bij Lehman gestald.

Twee van de fondsen, het pensioenfonds van apotheekketen en groothandel OPG en het Nederlandse pensioenfonds van Yara, een Noors chemisch bedrijf, zijn inmiddels in Boston een rechtszaak begonnen tegen hun Amerikaanse vermogensbeheerder State Street. Zij houden State Street verantwoordelijk voor het verlies. Het OPG-fonds schat zijn mogelijke verlies op 47 miljoen euro, het Yara fonds op 18 miljoen euro. Het Pensioenfonds Medewerkers Apotheken houdt rekening met 34 miljoen euro verlies, praat daarover met State Street, maar werkt ook aan een dagvaarding.

De drie fondsen hadden los van elkaar geld gestoken in een beleggingsfonds van State Street dat zowel op stijgende beurskoersen als op dalende koersen mikte. Dit beleggingsfonds had zijn complete effectenportefeuille als onderpand voor zijn transacties bij de zakenbank Lehman geplaatst. Toen Lehman op 15 september vorig jaar onverwacht failliet ging, kon niemand aan de effecten komen.

In een reactie zegt een woordvoerder van State Street: „Wij geloven dat de keuze voor Lehman als tussenpersoon passend was. Wij werken hard met onze advocaten in de VS en Engeland om de beleggingen terug te krijgen. Wij zullen ons verdedigen tegen claims.” State Street beheerde in 2008 29 miljard euro voor tientallen Nederlandse pensioenfondsen.

De drie pensioenfondsen hebben de problemen met Lehman in hun jaarverslagen gemeld. „Mijn advocaten hebben mij geadviseerd niets te zeggen dat onze positie kan schaden”, zegt directeur Johan van der Veen van het OPG pensioenfonds. „Ik zeg niets.”

Een vierde pensioenfonds met zulke beleggingen bij State Street is het pensioenfonds van de Nederlandse dochter van British American Tobacco. Zij bevestigt dat zij met State Street praat over een oplossing, maar wil niet zeggen hoeveel geld op het spel staat. „Het is te vroeg om te zeggen dat wij gedupeerd zijn”, zegt een woordvoerder.

Door de onverwachte strop moest het pensioenfonds van OPG aankloppen bij werkgever Mediq (zoals OPG sinds kort heet) voor een extra storting van 5 miljoen euro om zijn financiële positie op orde te houden. De pensioenen zijn bevroren.

Pensioenfondsen: pagina 13

    • Menno Tamminga