Paarlberg voelt zich slachtoffer

Jan Dirk Paarlberg wordt beschuldigd van oplichting, fraude en het witwassen van door Willem Holleeder afgeperst geld. Klopt niets van, zegt zijn raadsman.

Daar zit Jan Dirk Paarlberg dan. Huizen in Londen, Parijs, New York, op de Antillen, het kasteel Ridderhofstad Bolenstein in Maarssen aan de Vecht. Een grote verzameling kunst met onder meer Van Goghs, Appels, Picasso’s. Een man van de maatpakken, dure auto’s en een geschat vermogen van 275 miljoen euro. Maar nu moet hij de hele dag plaatsnemen op een stoeltje achter een houten bureau in de rechtbank in Haarlem. Voor hem staat een plastic bekertje water en een microfoon. In de pauze kan hij op de gang voor twintig cent koffie uit een automaat halen.

Als de officier van justitie voorleest waarom hij hier zit, plukt Paarlberg wat aan zijn kin. De vastgoedhandelaar wordt onder meer verdacht van oplichting, valsheid in geschrift, belastingfraude en het witwassen van geld dat door Holleeder van vastgoedhandelaar Willem Endstra was afgeperst. Af en toe maakt Paarlberg – blauw krijtstreeppak, zwarte schoenen met gesp en een leesbril – zijn nagelriemen schoon. Nee, liever was de multimiljonair hier nooit geweest. Het is walgelijk dat ik hier nu zit, zegt hij na een kleine plaspauze. „Ik hoop dat er uiteindelijk recht gedaan zal worden.”

De verdediging van Paarlberg voor de Haarlemse rechtbank was gisteren duidelijk. Paarlberg is slachtoffer van de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Die werd in 2004 op de stoep van zijn Amsterdamse kantoor doodgeschoten. In verklaringen die hij voor zijn dood had afgelegd, zei hij dat hij jarenlang was afgeperst door Willem Holleeder. En in opdracht van Holleeder had hij miljoenen moeten betalen aan Paarlberg.

Wraak van Endstra, zei Paarlbergs advocaat Gabriël Meijers. Waarom Endstra wraak wilde nemen? Jarenlang deden ze zaken. Maar toen Endstra met steeds ernstigere zaken in de pers verscheen, verbrak Paarlberg de zakelijke banden. Dat vond Endstra niet leuk, meende de advocaat. En daarom zou hij wel eens al die „vage beschuldigingen” over zijn cliënt hebben verteld.

Ruim 17 miljoen euro zou er via bedrijven van Paarlberg zijn witgewassen. Dat waren gewoon zakelijke vorderingen, verklaarde advocaat Meijers. Het is een uitzonderlijk zaak, zei de advocaat. Iemand met „de statuur” van zijn cliënt, die verdacht wordt van zulke „ernstige feiten”. Zonder dat er volgens de advocaat van enig motief maar iets gebleken is. „Voor het geld hoeft de man het toch niet te doen?”

Advocaat Meijers had gisteren namens zijn cliënt een hele lijst verzoeken. De verdediging wil allerlei getuigen horen; van rechercheurs, belastinginspecteurs tot voormalig officieren van justitie. Ook wil Paarlberg dat een getuige-deskundige uitgebreid onderzoek gaat doen naar de geestesgesteldheid van Willem Endstra, ook al is die al jaren dood. Net als bij Karst T., legde de advocaat uit. Want dat Endstra onbetrouwbaar was, dat stond voor de verdediging van Paarlberg wel vast. Endstra was geneigd tot „bedrog” en „dubbele” spelletjes. Hij zou aan psychische stoornissen hebben geleden. Waar dat uit bleek volgens de verdediging? Paranoïde wanen en de grote hoeveelheid vriendinnen die hij had. Want om de verhoudingen met al die vrouwen goed te kunnen regelen, loog Endstra alles aan elkaar.

De officieren van justitie Koos Plooy en Michiel Zwinkels keken verbaasd bij deze theorieën. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet Paarlberg helemaal niet als slachtoffer. Zo werd gisteren geciteerd uit een getuigenverhoor waarin een rechercheur de vastgoedmiljonair omschrijft. „Als koning aap, die van boven op een rots zijn discipelen allemaal een stukje laat zien van wat er speelt, zonder dat iemand behalve hijzelf het overzicht heeft.”

Deze week reageert het OM op de verzoeken van advocaat Meijers. In oktober start de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Paarlberg.

    • Tom Kreling