Overname Opel door Canadees-Russisch consortium niet zeker

Berlijn. De overnamestrijd om het Duitse automobielconcern Opel, die beslecht leek in het voordeel van een Canadees-Russisch consortium, heeft een onverwachte wending genomen door hernieuwde interesse van Amerikaanse en Chinese investeerders. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Ripplewood wil blijkens berichten in de Duitse media een ”verbeterd bod” op Opel uitbrengen. De Duitse automaker was in problemen gekomen door het dreigende faillissement van moederconcern General Motors. De andere gegadigden waren het Italiaanse Fiat en de Canadese autotoeleverancier Magna, waarachter Russisch kapitaal zit. Magna heeft naar verluidt nog geen cent overgemaakt op de rekening van Opel of de Duitse regering. Het voorlopig koopcontract zou daardoor een ”waardeloos stuk papier” zijn geworden, schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Intussen heeft ook een andere gegadigde zich weer gemeld: het Chinese staatsconcern Beijing Automotive Industry Corporation (BAIC).