Op de fiets

Geen fietshelm, toeclips of rennerstrui. De outfit van Bart Ydo (65) en zijn vriendin Hesther (60) kan je bezwaarlijk sportief noemen. Eerder stijlvol en informeel. En zoals beide daar voldaan op het terras van café De Zwaan van hun koffie nippen, zou je niet zeggen dat ze al drie dagen met de fiets in de weer zijn. Monnickendam, 09-07-09. Fietsvakantie in Nederland, Zomerserie ECO. Foto Leo van Velzen NrcHb.
Geen fietshelm, toeclips of rennerstrui. De outfit van Bart Ydo (65) en zijn vriendin Hesther (60) kan je bezwaarlijk sportief noemen. Eerder stijlvol en informeel. En zoals beide daar voldaan op het terras van café De Zwaan van hun koffie nippen, zou je niet zeggen dat ze al drie dagen met de fiets in de weer zijn. Monnickendam, 09-07-09. Fietsvakantie in Nederland, Zomerserie ECO. Foto Leo van Velzen NrcHb. Velzen, Leo van

Geen fietshelm, toeclips of rennerstrui. De outfit van Bart Ydo (65) en zijn vriendin Hesther (60) kan je bezwaarlijk sportief noemen. Eerder stijlvol en informeel. En zoals beide daar voldaan op het terras van café De Zwaan van hun koffie nippen, zou je niet zeggen dat ze al drie dagen met de fiets in de weer zijn.

„We houden best van een beetje luxe”, glimlacht Ydo. Het was een oude wens van hem ooit eens een tocht te maken rond het IJsselmeer. „Oud Holland”, zegt hij. „Hier is Nederland groot geworden.” Dus boekte het koppel – ze kennen elkaar een jaar – een zesdaagse van 350 kilometer bij Dutch Bike Tours.

Geen geleur en gezeur met de bagage op de fiets. Die wordt netjes met de wagen nagezonden. Elke nacht verblijven ze in een ander comfortabel hotel, met halfpension. En het knooppuntennet of de landelijke fietsroute volgen is kinderspel. Na wat googelen vonden ze dit aanbod, voor 1.500 euro. „Niet goedkoop. Maar een ontdekking.Je komt op plekjes waar je anders nooit bent”, zegt Hesther. „En je ziet wat”, vindt Ydo. Hij toont het kiekje van een lepelaar op zijn digitale camera.

Zijn er nu meer Nederlanders dan vroeger die voor fietsvakanties in eigen land kiezen? Gerke Mekkes van Dutch Bike Tours, dat enkel Nederlandse fietsarrangementen aanbiedt, knikt: „Ik heb dertig procent meer boekingen dan voorgaande jaren.” Maar of dit door de crisis komt, weet hij zo niet. „We zijn in het iets hogere prijssegment actief. Voor zeven dagen betaal je al gauw 550 euro per persoon.”

Voor Bart Ydo, een gepensioneerde zakenman uit Gouda, speelde economisch ontij in ieder geval niet mee. „Nederland is best een prachtig land, maar we vliegen eind juli ook voor vijf dagen vakantie naar het Zwitserse Bazel”, zegt hij.

Eddie Nomden van Fiets-Fun gelooft niet dat de crisis een invloed heeft op de vakantiebestemming van landgenoten. „Nederland loopt leeg”, zegt hij. „Recessie of niet. Ik heb nog nooit zoveel boekingen gehad voor fiets-kampeervakanties in Zuid-Frankrijk.” Welgeteld 56 tenten heeft hij er dit jaar neergezet. Fiets-Fun biedt ook formules aan in Nederland, Duitsland en Denemarken, maar la douce France spant de kroon.

„Nederlanders kiezen voor het mooie weer”, aldus Nomden. „Ik herinner me één docent die zijn baan niet verlengd zag aan de universiteit. Hij koos voor een kampeerformule.” Maar over het algemeen speelt geld geen grote rol. „Wij zijn niet erg low budget”, zegt hij. „Onze doelgroep wil vooral comfort. Eén week reserveren, met twee kinderen, kost circa 1.000 euro.”

Maar niet voor elke organisator van fietsreizen valt het manna uit de hemel. De afgelopen weken nam Hans Bom per fiets foto's van diverse plekjes in en rond de Hoge Veluwe. Deze hotelier, die al zeven jaar fietsarrangementen aanbiedt, zette een navigatie-instrument (hotelnaarhotel.nl) op het internet voor liefhebbers die van het ene hotel naar het andere willen fietsen. „Mensen boeken steeds later dit jaar”, zegt hij. „De situatie is negatief, extreem negatief. Er zijn amper boekingen in het luxesegment. Dus moet ik innovatief zijn.”

Er is een mentaliteitswijziging, stelt Bom vast. Mensen kunnen immers voor een prikje naar verre bestemmingen vliegen van zodra het weer tegenvalt, zegt hij. „Vaak gebeurt dit op het allerlaatste moment.” Bart Ydo en Hesther geven toe dat het weer kan tegenvallen. Met hun fiets in de hand stappen ze over een klein houten ophaalbruggetje in het schilderachtige centrum van Monnickendam. Het druilt. Aan de rand van een gracht staan ze stil en bestuderen de kaart.

„Tja, als je hier zes dagen rondfietst, dan heb je 80 procent kans op regen”, zegt Ydo. Tot nu toe viel het mee. „We kochten regenpakken en die bleven in de verpakking zitten. Nu zullen we ze voor het eerst tevoorschijn moeten halen.”

    • Piet Depuydt