Ook Sony buigt voor de netbook

Gadget Sony Vaio W netbook * * *
Gadget Sony Vaio W netbook * * *

Gadget

Sony Vaio W netbook

* * *

Het heeft even geduurd, maar nu is de trend naar goedkopere computers en goedkope hardware ook doorgedrongen tot Sony, producent van zogeheten premium laptops. Het Japanse elektronicaconcern kondigde afgelopen week de Vaio W aan, een netbook die omgerekend 360 euro kost.

Sony voelde tot nu toe weinig voor zo’n hypergoedkope laptop. Dan liever iets afwijkends, zoals de Vaio P, een ultraportable computer met een 8 inch scherm en Windows Vista. Deze P-serie, geïntroduceerd in januari, was echter een stuk duurder dan een standaard netbookje van pak ’m beet Acer, Asus HP of Dell.

Blijkbaar was die P-serie niet zo’n goed idee. De nieuwe Vaio W heeft alles wat je van een netbook mag verwachten: Windows XP, een zuinige Intel Atom processor, 1 GB HD werkgeheugen, en een vriendelijke aanschafprijs. Aardige extra is de hogere resolutie van het 10 inch scherm. Je ziet namelijk 1366 x 768 pixels, terwijl veel netbooks blijven steken op 1024 x 600. Die extra pixels komen van pas bij het openen van internetpagina’s, die niet altijd ontworpen zijn voor die kleine formaten. Je moet er wel goede ogen voor hebben. Het batterijleven is niet indrukwekkend: je kunt 3,5 uur werken. Er is wel een grotere batterij te koop die je als extra optie kunt aanschaffen.

Als klap op de vuurpijl is de laptop in wit, zwart en roze te verkrijgen. Niet extravagant genoeg? Echte Sony-liefhebbers moeten maar een Vaio uit de Signature -reeks kopen: laptops met een jasje van krokodillenleer. En een premium prijsje, dat wel.

Meer over netbooks op nrc.nl/hebben