Nigeria: prominente rebellenleider vrij

Lagos. De Nigeriaanse regering heeft gisteren de prominente rebellenleider Henry Okah vrijgelaten. Dat heeft zijn advocaat gisteren gezegd. Met de vrijlating komt de regering tegemoet aan een eis van de rebellen die de olie-installaties in Nigeria aanvallen en medewerkers van oliebedrijven ontvoeren. Het is echter niet duidelijk wat de motivatie van de regering is om Okah vrij te laten, want zijn ongrijpbare organisatie, Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (Mend), hebben al gezegd dat de vrijlating van Okah er niet toe zal leiden dat ze stoppen met hun aanvallen. Okah komt uit de onrustige delta van de rivier de Niger in het zuidoosten van land. Hij zat meer dan een jaar gevangen op verdenking van wapensmokkel en hoogverraad. Volgens zijn advocaten is hij ernstig ziek en gaat hij mogelijk in het buitenland medische hulp zoeken.