Naheffing van 6,5 mln voor amateurclubs

Bij de clubs in de hoofdklassen van het amateurvoetbal is voor miljoenen euro’s aan belasting ontdoken. Dat blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst. Over de laatste vijf jaar leverde dat ruim 6,5 miljoen euro op aan naheffingen voor loonbelasting en omzetbelasting.

Van de 84 clubs in de hoofdklassen op zaterdag en zondag hadden er slechts acht hun zaken op orde. Vijftien clubs kregen te maken met meer dan 100.000 euro aan naheffingen.

Sinds 2005 is er in overleg met voetbalbond KNVB onderzoek gedaan. Bij de meeste naheffingen in de loonbelasting gaat het om betalingen aan spelers. In het amateurvoetbal gaan al jaren verhalen over betalingen met zwart geld, soms uit onbekendheid met de regels. Als het niet meer om een onkostenvergoeding gaat, maar om een betaling voor werkzaamheden, dan moet de club loonbelasting inhouden.

Bij de omzetbelasting gaat het onder meer om de exploitatie van de kantine en de verkoop van toegangskaartjes.

„Het onderzoek is in 2005 gestart, dus dan wordt er ook naar de jaren daarvoor gekeken”, zegt Harrie Derks, voorzitter van het Centraal Orgaan Hoofdklassen (COH). „Dit bedrag heeft betrekking op een periode van zeven of acht jaar, vanaf 2001. Dan valt dit bedrag mee”, zegt hij.

„In totaal hebben er in die periode zo’n honderd clubs in de hoofdklassen gespeeld. Er zijn clubs die dingen fout hebben gedaan, dat is helder. Maar bij het gros van de verenigingen valt het mee en is er sprake van onkunde en onwetendheid. Zij hanteerden de toegestane onkostenvergoedingen voor reizen, trainingen, wedstrijden en maaltijden, zoals die door de KNVB in de reglementen zijn opgenomen. In de loonbelastingsfeer zijn die echter niet toegestaan. Reken maar eens uit hoeveel dat is als je vijf jaar terugtelt.”

Derks is niet te spreken over de handelwijze van de Belastingdienst. „Ze hebben de berichtgeving enorm opgeblazen. Dat is niet de taak van de Belastingdienst. Op deze wijze wordt het topamateurvoetbal ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld.”

Met het onderzoek op zichzelf is Derks blij. „Dat geldt ook voor de clubs. Het verschaft hun helderheid”, zegt hij.

Eind 2006 werden voor het laatst op grote schaal naheffingen opgelegd aan clubs in de hoogste klassen van het amateurvoetbal. De Belastingdienst pleitte toen voor professionalisering bij clubs op het gebied van fiscale kennis. (ANP)