Meer mensen zonder werk in OESO-landen

De werkloosheid in de dertig geïndustrialiseerde landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is in mei opgelopen tot 8,3 procent van de beroepsbevolking. Dat is 0,3 procentpunt meer dan een maand eerder. Het aantal werklozen bedraagt 44,4 miljoen. Nederland heeft met 3,2 procent de laagste werkloosheid.

Dat blijkt uit de jongste werkloosheidscijfers die de organisatie gisteren bekend maakte. Vorig jaar bedroeg de werkloosheid in de OESO-landen nog 32 miljoen ofwel 6 procent van de beroepsbevolking. In de landen van de eurozone (West-Europa) is de werkloosheid in mei opgelopen tot 9,5 procent, dat was in april 9,3 procent.

Het aantal werklozen is verreweg het hoogste in Spanje. Daar was 18,7 procent van de beroepsbevolking in mei werkloos. Dat is ruim 8 procentpunt meer dan een jaar eerder. Ierland staat op de tweede plaats van de werkloosheid met 11,7 procent. In de Verenigde Staten nam de werkloosheid in een jaar tijd met 3,8 procentpunt toe tot 9,4 procent.

Nederland kent met 3,2 procent het minste aantal werklozen. Het aantal Nederlandse werklozen bedroeg volgens de OESO in mei 288.000. Ook in landen zoals Oostenrijk en Australië is de werkloosheid laag met respectievelijk 4,3 procent en 5,7 procent.

In de grote Europese economieën zoals Duitsland en Frankrijk is de werkloosheid fors. In Duitsland is 7,7 procent van de beroepsbevolking werkloos. In Frankrijk is het aantal werklozen opgelopen tot 9,3 procent in mei.

De situatie op de Franse arbeidsmarkt verscherpt zich omdat werknemers harde acties gaan voeren tegen ontslagen. Zo hebben werknemers van de failliete fabriek voor auto-onderdelen in Châtellerault gedreigd de fabriek op te blazen. Het bedrijf, belangrijkste klanten Renault en PSA Peugeot, werd in april failliet verklaard waardoor 366 mensen werkloos worden. Ze eisen een ontslagvergoeding van 30.000 euro voor elk personeelslid. Eerder dit jaar werden in Frankrijk al ondernemers ontvoerd door met ontslag bedreigde werknemers. Sommigen werden zelfs enkele dagen vastgehouden. Maar de meeste acties eindigen op vreedzame wijze.