Medvedev belooft geld en steun bij bezoek Z-Ossetië

De Russische president Medvedev heeft gisteren een verrassingsbezoek gebracht aan de Georgische separatistische regio Zuid-Ossetië. Het was voor het eerst dat een Russische leider het gebied bezocht sinds Zuid-Ossetië en Abchazië na afloop van de oorlog met Georgië vorig jaar hun onafhankelijkheid uitriepen. Rusland erkende met Nicaragua als enige land die onafhankelijkheid.

Medvedev inspecteerde onder meer de nieuwe Russische militaire basis in het gebied en beloofde inwoners meer militaire hulp en meer geld voor de wederopbouw van hun tijdens de oorlog verwoeste huizen. Enkele maanden geleden heeft Moskou al een bedrag van zo’n 100 miljoen dollar aan de Zuid-Osseetse regering overgemaakt maar een groot deel van dat geld is spoorloos verdwenen. De Georgische president Saakasjvili heeft verontwaardigd gereageerd op het bezoek. Hij sprak van het „meest immorele en schaamteloze precedent in eeuwen.”

Medvedevs reis naar Zuid-Ossetië wordt door analisten beschouwd als een klap in het gezicht van de Amerikaanse president Obama, die vorige week in Moskou diverse keren had herhaald dat Amerika de territoriale integriteit van Georgië steunt. Tijdens de ontmoeting tussen Obama en Medvedev is echter niet gesproken over de kwestie van de separatistische gebieden. Wel zei Obama te hopen dat Rusland en Georgië hun meningsverschillen over de grenzen van Georgië zouden kunnen oplossen.

Het bezoek van Medvedev moet worden opgevat als een bewijs dat Rusland zijn aanwezigheid daar versterkt en niet tot een compromis met Georgië bereid is. Premier Poetin heeft deze zomer een bezoek aan Abchazië gepland.

De Russische steunbetuiging komt op een moment dat de spanningen tussen Georgië en de beide separatistische gebieden toenemen. Vorige week vlogen Georgische spionagevliegtuigen boven Abchazië, stelden de Abchazische autoriteiten. Georgië ontkende dat. Soortgelijke vluchten vormden een jaar geleden de opmaat tot de oorlog begin augustus.

Vanochtend ging in Batumi voor de kust van Georgië een Amerikaans marineschip voor anker, dat later deze week oefeningen zal houden in de Zwarte Zee.