Kritiek van joden op afloop Frans proces

Parijs. De afloop van het proces tegen de Franse bende die in 2006 een antisemitische moord pleegde op de 26-jarige telefoonverkoper Ilan Halimi, heeft tot protest geleid van joodse organisaties. Ze protesteren onder meer tegen te mild geachte celstraffen waartoe de rechtbank in Parijs vrijdag handlangers van bendeleider Youssouf Fofana veroordeelde. Halimi werd in februari 2006 stervende, met zware brandwonden, gevonden bij een spoorlijn nabij Parijs. Halimi bleek drie weken te hebben vastgezeten en te zijn mishandeld in een kelder in de Parijse voorstad Bagneux. De zes bewakers in de kelder kregen tussen de tien en vijftien jaar cel, en het meisje, dat Halimi verleidde tot een afspraakje waarbij hij werd ontvoerd, kreeg negen jaar. Door aftrek van voorarrest en standaard strafaftrek komen zij binnen twee jaar vrij. Fofana zelf, die de moord bekend heeft, kreeg levenslang.