Klink drijft huisarts naar goedkopere pil

Huisartsen gaan goedkopere geneesmiddelen voorschrijven. Slagen ze erin de kosten van vooral cholesterolverlagers en maagzuurremmers flink te drukken, dan verdienen ze 60 miljoen die ze volgend jaar inleveren een jaar later terug.

Met deze vorm van prestatiebeloning wil minister Klink (Volksgezondheid, CDA) de kosten van medicijngebruik drukken. Hij heeft dat gisteren geschreven aan de Tweede Kamer.

Huisartsen gaan bovendien een grote rol spelen bij een nieuwe aanpak van chronisch zieken. Zij krijgen de zorg van verschillende hulpverleners gebundeld aangeboden, zodat ze niet meer zelf hun zorgverleners bij elkaar hoeven te zoeken. Voor een aandoening komt er één prijs voor alle zorg die een patiënt nodig heeft. Deze gebundelde zorg komt er voor patiënten met diabetes, hartfalen, COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

De grotere rol van de huisarts moet ertoe leiden dat patiënten minder snel bij de duurdere specialist belanden. Verder is opzet te voorkomen dat patiënten met complicaties in het ziekenhuis terechtkomen, wat ook veel kost.

Hoeveel geld de minister met de goedkopere geneesmiddelen en de samenhangende zorg precies denkt te incasseren, maakt hij pas bekend in zijn begroting voor 2009. Duidelijk is dat het gaat om honderden miljoenen per jaar. Klink moet snijden in de kosten voor de gezondheidszorg omdat deze sterker stijgen dan verwacht. Hij kampt met een tekort van een miljard euro. (ANP)