Hier ging het dit jaar aan op

De bestedingscijfers van het vakantiegeld, 12 miljard euro netto, zijn binnen.

Dit jaar zijn er van het vakantiegeld opvallend veel koffiezetapparaten gekocht.

Van het vakantiegeld werden dit jaar opvallend veel elektrische apparaten aangeschaft. Foto Bert Beelen Nederland/Nijmegen: 14-03-2009. Maandelijkse oud papier inzameldag. Voor het huis van een net naar hier verhuisd gezin staan 2 grote dozen van nieuwe plasma tv's. Het blijkt dat door deze grote beeldformaten het energieverbruik van tv's enorm is toegenomen. Foto: Bert Beelen/Hollandse Hoogte Beelen, Bert;Hollandse Hoogte

De bestedingscijfers van het vakantiegeld zijn binnen. Resultaat van dit jaar: we spenderen minder ervan aan vakanties en meer aan laptops en espressoapparaten.

Ieder jaar weer in mei, en voor sommigen in juni, wordt het maandsalaris aangevuld met een flinke schep extra geld. Ons vakantiegeld, volgens schattingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een jaarlijks bedrag van rond de 12 miljard euro netto, is een stille kracht binnen de Nederlandse economie. Want 12 miljard is veel geld: meer dan tweemaal de jaarlijkse Nederlandse uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking.

Waar gebruiken we dat geld nu eigenlijk voor? Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is vakantie in afnemende mate de bestemming van het vakantiegeld. Dit jaar gebruikte meer dan de helft van alle Nederlanders hun vakantiegeld voor het aflossen van schulden, of om op hun spaarrekening te zetten.

En daarbij gaat het volgens het CBS bij het aflossen van schulden vooral om het zwart maken van de rode cijfers op de betaalrekening. Dat is te zien aan het verloop van de roodstand, die het CBS bijhoudt. Elk jaar, eind mei, worden de lopende rekeningen van honderdduizenden Nederlanders weer netjes aangevuld.

Langer lopende schulden vertellen een ander verhaal, blijkt uit gegevens van het Nationaal Incassobureau (NIB). Het NIB ziet dat grote schulden minder snel met het vakantiegeld worden afbetaald. Er worden soms zelfs nieuwe schulden aangegaan, als het vakantiegeld niet toereikend is voor een uitgave.

Kleine uitgaven blijven een populaire besteding. Het vakantiegeld wordt traditioneel aangewend voor het kopen van vaderdagcadeaus (elke derde zondag in juni). Volgens gegevens van marktonderzoeksbureau GfK Retail and Technology gingen er dit jaar meer volautomatische koffiezetapparaten voor vaders over de toonbank dan scheerapparaten, normaal gesproken een kaskraker. Vooral de verkoop van espressoapparaten vertoonde een piek, zegt GfK-onderzoeker Tessa Holzenbosch: „Ondanks de crisis zien we dit jaar een verschuiving naar duurdere vaderdagcadeaus.”

Er werd sowieso in mei opvallend veel extra geld aan elektronica besteed. In de week dat het vakantiegeld werd overgemaakt werden er 14 procent meer pc’s verkocht. Dit jaar werden 4.200 ‘netbooks’ verkocht, in 2008 was er nog amper vraag naar deze kleinere laptops. Externe harde schijven (een stijging van 22 procent) en draadloze modems voor in laptops (plus 19 procent) deden het goed.

De laptops zelf bleken ook erg populaire bestedingen. De verkoop schoot dit jaar met 61 procent omhoog, vergeleken met 2008. In totaal verkocht de detailhandel tussen 19 en 26 mei 18.500 laptops, blijkt uit de cijfers van GfK. Holzenbosch: „In de week voor Vaderdag werden er 45 procent meer laptops afgerekend dan een jaar eerder. Dat is nog niet eerder vertoond.” Een verklaring kan zijn dat elektronicazaken sinds het begin van de crisis een terugloop van de vraag merken, en met prijzen stunten.

Tot slot: hoeveel geven we jaarlijks eigenlijk uit aan vakanties? Volgens gegevens van het Continu Vakantie Onderzoek 2008 was dat ongeveer 15 miljard euro, waarvan het meeste in het buitenland wordt gespendeerd. Opvallend daarbij blijft dat we ons vakantiegeld steeds minder besteden aan datgene waar het voor bedoeld is: op vakantie gaan.

    • Sam Gerrits