Gevallen ster van Defensie raakt in één keer alles kwijt

Kampioen turnen Yuri van Gelder, betrapt op gebruik van cocaïne, verliest niet alleen zijn baan, maar ook zijn sponsors. Dat gaat om ‘serieuze bedragen’.

Yuri van Gelder in mei in Moskou. (Foto Reuters) Yuri Van Gelder of the Netherlands competes on the rings during the apparatus finals at the Artistic Gymnastics World Cup in Moscow May 30, 2009. REUTERS/Grigory Dukor (RUSSIA) REUTERS

Drie jaar geleden al werd Europees en wereldkampioen turnen Yuri van Gelder (26) door zijn toenmalige trainer beschuldigd van het gebruik van cocaïne. Maar zijn werkgever, het ministerie van Defensie, zag toen geen reden tot onderzoek. Met geruchten doet Defensie niets, zo luidt de officiële verklaring.

Gisteren schorste het ministerie sergeant der eerste klasse bij de landmacht Yuri van Gelder alsnog, nadat bekend was geworden dat het sportieve boegbeeld van de Topsport Selectie drie weken geleden tijdens een dopingcontrole bij de NK turnen was betrapt op het gebruik van cocaïne.

Van Gelder wacht als turner een schorsing van maximaal twee jaar. Als militair wordt hij waarschijnlijk ontslagen. Defensie stelt dat „het gebruik van harddrugs niet verenigbaar is met het uitoefenen van een militaire functie en de verantwoordelijkheden die het militaire beroep meebrengt. Het ministerie van Defensie is daar zeer duidelijk in en hanteert een zerotolerancebeleid, dat op iedere militair, van hoog tot laag, van kracht is.” De affaire-Van Gelder heeft volgens een woordvoerder van Defensie geen gevolgen voor het beleid van de Topsport Selectie van het departement.

Van Gelder verliest in één klap alles wat zijn bestaan als topturner legitimeerde. Om te beginnen zijn gouden medaille van de NK. Die gaat nu naar nummer twee Anthony van Assche.

Naast de schorsing als turner en het ontslag bij Defensie moet hij afzien van de CIOS-opleiding die Defensie voor hem zou bekostigen. Hij verliest ook zijn privésponsors Lotto en Quick, wegens de clausule dat het contract bij dopegebruik wordt ontbonden. „En dan praten we over heel serieuze bedragen”, zei zijn zaakwaarnemer Ralph van Baasbank van The House of Sports gisteren tijdens een persconferentie op Sportcentrum Papendal.

Vervolg Van Gelder: pagina 9

Naïef, maar hij is en blijft toch een vechter

Van Gelder, een van ’s werelds beste turners aan de ringen, gaf gisteren tijdens een persconferentie toe dat hij drie dagen voor de NK had gebruikt. Cocaïnegebruik is buiten de wedstrijdperiodes niet strafbaar volgens de dopingregels. Omdat bij de dopingcontrole na de NK, waar Van Gelder kampioen werd, nog sporen van cocaïne werden gevonden, wordt hij geschorst. De turner, wereldkampioen en Sportman van het jaar in 2005 en Europees kampioen in 2008, ontkende verslaafd te zijn, maar zei wel professionele hulp te gaan zoeken. „Al enige tijd gebruik ik zo nu en dan recreatief cocaïne om mij lekkerder te voelen. Hoe gaat zoiets? Je bent jong en je wilt meedoen. Maar helaas is het bij de laatste periode op feesten meer een gewoonte geworden.”

Op weg naar de Olympische Spelen van Londen in 2012 moet Van Gelder opnieuw beginnen. Als het hem al lukt terug te komen, want voor de duur van de schorsing zijn ook de trainingshallen van de turnbond voor hem verboden terrein. De ringenspecialist – zijn bijnaam is Lord of the Rings – zal zonder inkomsten, zonder topsportfaciliteiten en zonder competitie zijn niveau moeten zien vast te houden. Zelf heeft hij er alle vertrouwen in. Want strijdbaar sprak hij gisteren „een vechter te zijn, die tot de besten van de wereld wil blijven behoren”.

Van Gelder verliest veel, want ook zijn goede naam heeft een smet gekregen. Zijn grandeur als Europees en wereldkampioen was ver te zoeken; achter de tafel zat een zielig hoopje mens. De 26-jarige sportman uit Waalwijk had de moed al zijn ellende te delen met de buitenwereld. Wat hem zichtbaar moeite kostte, want de ringenspecialist las hakkelend een verklaring voor.

Dat hij naïef is geweest, besefte Van Gelder als geen ander. Vooral op de donderdag voorafgaand aan de NK toen hij opnieuw cocaïne gebruikte. Na de gebruikelijke dopingtest voor een kampioen doorzag hij de gevolgen van zijn uitspatting. In de wetenschap dat de dopingtest positief zou uitvallen, biechtte hij zijn vergrijp op aan de Dopingautoriteit. Van Gelder poogde daarmee te redden wat er te redden valt, want hij weet dat een bekentenis en het verlenen van medewerking tot de laagste straf kan leiden. En het scheelt nogal of Van Gelder één of twee jaar wordt geschorst.

Bij de zwaarste straf zal het erom spannen of hij in oktober 2011 kan meedoen aan de WK in Tokio, die gelden als de olympische kwalificatiewedstrijden voor de Spelen in Londen. Hij slaagde er niet in zich te plaatsen voor de Zomerspelen van 2008 in Peking.

Drie jaar geleden brak zijn toenmalige trainer en manager Remi Lens met de turner, omdat zijn pupil „genotsmiddelen zou gebruiken”. Hij noemde het middel niet bij naam, maar het was een publiek geheim dat hij op cocaïne doelde, omdat er daarvoor een anonieme brief onder journalisten circuleerde waarin op Van Gelders vermeende cocaïnegebruik werd gewezen. De turner ontkende destijds die aantijgingen.

    • Henk Stouwdam