Europese betaalmarkt duur voor Nederland

UTRECHT. De kans is groot dat één Europese betaalmarkt, de Single Euro Payments Area (SEPA), leidt tot gemiddeld lagere kosten voor het betalingsverkeer binnen Europa. Maar sommige landen, waaronder Nederland, zullen daar niet van meeprofiteren. Tot die conclusie komt onderzoekster Renske Overeem, verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Doordat alle nationale betaalsystemen zullen verdwijnen ten gunste van één geïntegreerde Europese betaalmarkt, moeten de huidige aanbieders van systemen internationaal opereren. Tot nu toe zijn er echter slechts twee aanbieders, Visa en MasterCard, die grensoverschrijdend werken. Dit potentiële duopolie kan leiden tot een verhoging van de kosten, aldus de onderzoekster.De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weerspreekt dat. ”Banken hebben afspraken gemaakt met de detailhandel dat de prijzen de komende vijf jaar niet worden verhoogd”, stelde een woordvoerder in een reactie.