Dit kan je uitzicht zijn

Een commercieel ziekenhuis aan de Costa Blanca gaat actief Nederlandse patiënten werven.

Maar de Spaanse ziekenhuizen kampen nog vaak met een slecht imago.

Dit kan je uitzicht zijn Terwijl je in het ziekenhuis revalideert van je facelift, liesbreuk of knieoperatie Spanje, Spain,Spanien, Espagne La Coruña, La Coruna 02-08-2007 mensen op strand in Galicie, strand van de stad La Coruna people on the beach in Galicia, beach in the city of La Coruna Foto: Bert Spiertz/Hollandse Hoogte Bert Spiertz/Hollandse Hoogte

Rechtstreeks concurreren met de Nederlandse ziekenhuizen voor de patiënten in Nederland door een commercieel ziekenhuis in Spanje.

Het voorstel van grensoverschrijdende gezondheidszorg binnen de Europese Unie dat enkele maanden geleden werd aangenomen door het Europese Parlement is door het private ziekenhuis San Jaime opgepikt om de Nederlandse markt op te gaan. „Het wordt nu mogelijk om ook over de grenzen te kijken voor een operatie”, verklaart ziekenhuisdirecteur Daniel Aparicio in de presentatiezaal van het ziekenhuis. „Wij gaan actief de Nederlandse markt op om patiënten te werven.”

Het ziekenhuis San Jaime ligt aan de rand van Torrevieja, een kustplaats aan de Costa Blanca waar buitenlandse pensionado’s en toeristen meer dan de helft van de bevolking uitmaken. Op de stranden en in de straten klinkt het Duits en Nederlands, Scandinavisch en het Engels. Al jaren vormen zij een groot deel van de patiënten van San Jaime, een modern, middelgroot ziekhuis dat behoort tot de particuliere USP-groep die in totaal veertig ziekenhuizen in Spanje, Portugal en Marokko bezit. Als het aan directeur Daniel Aparicio van het Hospitaal San Jaime ligt, komt daar een nieuwe categorie van buitenlandse bezoekers bij: patiënten uit andere landen van de Europese Unie, te beginnen met Nederland.

In principe kunnen de patiënten terecht voor een breed aantal ingrepen in het ziekenhuis, waar een honderd artsen werkzaam zijn. Voor de patiënten met een zorgverzekering wordt vooral gemikt op knie- of heupoperaties, staaroperaties liesbreuken, spataderen en plastische chirurgie.

Het gaat om alle medische verrichtingen die onder de vergoeding van de Nederlandse zorgverzekeraars vallen en waarvoor het vervoer en de nabehandeling geen problemen opleveren. Aparicio: „Binnen Europa is het nu mogelijk dat de patiënt zelf kiest waar ze worden geopereerd. Daar spelen we op in.”

Het is niet nieuw dat commerciële ziekenhuizen in Spanje worden ingezet voor de Nederlandse gezondheidszorg. Al zeker acht jaar geleden besloten Nederlandse artsen om operatiecapaciteit af te huren in Spanje om zo hun wachtlijsten weg te werken. Het bleek te werken: de Spaanse ziekenhuizen zijn snel en goedkoop, zodat de operatiekosten per patiënt zelfs inclusief de reis aantrekkelijk waren.

Met de nieuwe Europese richtlijn, die nog tot een Nederlandse wetswijziging moet leiden, maar inmiddels wel al van kracht is, is de mogelijkheid geopend dat commerciële ziekenhuizen uit andere landen nu ook rechtstreeks de patiënten benaderen. De Nederlandse zorgverzekeraars moeten daar in principe aan meewerken.

„We zien wel al dat in de grensgebieden patiënten hun operatie laten uitvoeren in Duitsland of België”, zegt woordvoerder Christine Rompa van de Nederlandse Achmea- zorgverzekeraars. „Op zich is iedereen vrij om de zorg te halen waar hij wil. Al is het wel raadzaam om te voren contact op te nemen voor de prijs. Die wordt naar de Nederlandse tarieven vergoed.”

De gedachte van een zorgaanbod voor buitenlanders in een zonnige omgeving bleek tot dusver niet altijd succesvol. Zo liep een aantal projecten voor Nederlandse verzorgingtehuizen met Nederlandse hulp aan de Spaanse costa’s uit op een fiasco nadat de AWBZ-zorg niet langer werd vergoed in Spanje.

De Nederlandse adviseur Carlo Sohl die het San Jaime ziekenhuis helpt bij de opzet van het aantrekken van Nederlandse klanten, ziet onder de nieuwe regels mogelijkheden. Taal is geen probleem, een team van vaste vertalers staat klaar om waar nodig in te springen voor de patiënten. De Nederlandse website is inmiddels geopend. Behalve een snelle behandeling tegen dezelfde prijs hoopt het ziekenhuis patiënten over de streep te trekken die na afloop van de behandeling er een verblijf in Spanje aan vast willen vastknopen.

„De Spaanse ziekenhuizen kampen soms nog met het imago van een soort Afrika”, aldus Sohl. „Maar de zorg is hier op zijn minst gelijk en vaak beter dan in Nederland.” De lagere salarissen van de Spaanse medici en het verplegend personeel maken Spaanse ziekenhuizen concurrerend. Het San Jaime hanteert nieuwe behandelmethodes zoals het begeleiden van de patiënten met een team van verschillende specialisten. Er werd geïnvesteerd in de laatste technische ontwikkelingen als de operatierobot Da Vinci en speciale hightech bestralingsmethodes.

Vaste contracten zijn nog niet gesloten, maar de Nederlandse zorgverzekeraars waar het ziekenhuis al voor werkt tonen zich belangstellend, aldus directeur Aparicio. „Het is voor de zorgverzekeraars een mogelijkheid om zich te onderscheiden met hun aanbod. Als je in Europa en Michelin-gids voor hotels hebt, waarom dan niet voor ziekenhuizen?”

Bekijk de Nederlandse website van het San Jaime ziekenhuis: www.uspsanjaime.nl

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Spaanse ziekenhuizen

In het artikel ‘Dit kan je uitzicht zijn’ (dinsdag 14 juli, pagina 9) staat dat een Spaans ziekenhuis als gevolg van een nieuwe Europese richtlijn rechtstreeks kan concurreren met Nederlandse ziekenhuizen. Dit is onjuist. De richtlijn moet nog worden goedgekeurd door de EU-lidstaten en is nog niet van kracht.

    • Steven Adolf