Dirigent Bolsjoi neemt ontslag

De muzikaal leider en chef-dirigent van het Bolsjoj Theater, Aleksandr Vedernikov, heeft gisteren onverwacht ontslag genomen. Hij deed dit tijdens de opening van de Italiaanse zomertournee van zijn operagezelschap in de Scala van Milaan.

Vedernikov stapt op uit onvrede over de gang van zaken bij de restauratie van zijn theater, dat in 2005 dichtging om in 2008 in nieuwe gedaante open te gaan. Inmiddels is de opening uitgesteld tot 2011. Als gevolg van de economische crisis lijkt een verdere vertraging te ontstaan in het project dat aanvankelijk 700 miljoen euro zou kosten.

Het vertrek van Vedernikov is een nieuwe tegenslag voor zowel de restauratie van het theater als voor het operagezelschap zelf, dat sinds de sluiting van het hoofdgebouw in een belendende zaal optreedt. Sinds zijn benoeming in 2001 heeft Vedernikov zich acht jaar lang met succes ingezet om het niveau van het gezelschap en van het begeleidende symfonieorkest te verbeteren.

Vedernikov zegt te vertrekken omdat de directie van het theater „bureaucratische belangen boven artistieke stelt”. Zo vreest hij onder meer dat als gevolg van de economische crisis fatale compromissen zullen worden gesloten op het gebied van de akoestiek van het theater.

Die akoestiek is drastisch verslechterd toen onder dictator Jozef Stalin in de jaren dertig de metro werd aangelegd, die ook onder het Bolsjoj doorloopt. Bij die metrobouw zijn de fundamenten van het theater ernstig verzakt. De schade blijkt nu veel groter te zijn dan aanvankelijk werd verondersteld, waardoor het nog jaren kan duren voordat het theater zijn deuren weer opent.

Aanvankelijk was het Duitse gespecialiseerde bedrijf Mueller-BBM ingehuurd om de schade aan de akoestiek te herstellen. Maar dat heeft inmiddels van de directie van het Bolsjoj te verstaan gekregen dat het contract wordt herzien. In de tussentijd zullen Russische deskundigen het werk van Mueller-BBM overnemen, zo is de bedoeling.