Daar heb ik van de Barometer nog niets over vernomen

In crisistijden is het fijn en geruststellend om de crisis te meten, het liefst met instrumenten die niets kosten.

Daarom werden we de afgelopen weken doodgegooid met de Google Barometer, die door middel van de ingetypte zoektermen peilt hoe het met de economie gesteld is. (Als mensen ‘tweedehands juten zak’ intypen gaat het minder goed dan in tijden waarin mensen ‘diamanten’ intypen, is het idee.)

Google Barometer was de toekomst, las ik in allerlei nieuwsberichten, want Google kon alles meten en zelfs voorspellen. Al was het enige wapenfeit van de Barometer tot dan toe dat hij in mei een paar dagen voor het Songfestival had voorspeld dat Noorwegen zou winnen.

Dat is natuurlijk belangrijk om te weten, maar liever weet ik, bijvoorbeeld, of Noord-Korea alsnog een atoombom op Hawaii gaat gooien (want mijn vriendin M. is daar nu op vakantie). Of waar het de komende week uitverkoop zal zijn. Maar daar heb ik van de Barometer nog niets over vernomen.

De jongens en meisjes van Hyves hebben sinds gisteren ook een barometer. Op hyves.nl/nu zie je aanhoudend de berichten voorbij komen die Hyvers op dat moment op hun pagina zetten. ‘Ideaal om het Nederlandse sentiment te peilen’, heeft Hyves erbij gezet.

Ik peilde gisteren de hele ochtend het Nederlandse sentiment door als een bezetene de berichten te lezen die op de pagina verschenen. Het Nederlands sentiment op maandagochtend 13 juli was in te delen in twee thema’s: 1. ‘Jammer, het weekeinde is voorbij, ik heb een koortslip, ben uitgeput en zit om half elf al aan de Red Bull.’ 2. ‘Hoera, nog drie/twee/een dagen en dan ga ik naar Italië/Frankrijk/Salou, non-stop feesten met mijn ladies.’

Waar ik had gedacht dat zo’n stroom onzinberichten nooit een beeld van de gemiddelde Nederlander zou kunnen geven, was ik er nu van overtuigd dat dat wel kon. Want waar zijn Nederlanders op maandagochtend meer mee bezig dan rouwen omdat ze moeten werken, of jubelen omdat ze bijna vrij zijn? Het klopte gewoon.

Hyves houdt in het kader van al deze nieuwe wetenschap op deze pagina ook bij welke emoticons het afgelopen etmaal het meest gebruikt zijn. Op maandagochtend stond het hartje op nummer 1. Een andere emoticon, van twee smileys die een andere smiley op een klein brancardje vervoeren, kwam aanzienlijk minder voor.

Het gaf me een hernieuwd vertrouwen in de toekomst.

    • Aaf Brandt Corstius