Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Brit geeft prenten terug aan Madrid

Het natuurhistorisch museum in Madrid heeft 242 gestolen natuurtekeningen van de Amsterdamse apotheker Albertus Seba (1665-1736) teruggekregen van een Britse verzamelaar. Eind mei nog weigerde de Brit de prenten terug te geven, die hij al 25 jaar in zijn bezit had. Toen stuurde de Universiteit van Amsterdam (UvA) elf van de in totaal 253 natuurprenten die ze van de Britse verzamelaar op zicht had, wel terug naar Madrid. De zeventiende-eeuwse tekeningen vormen een catalogus van de unieke verzameling van gedroogde planten en opgezette dieren die Seba aanlegde.