Bekentenis van paramilitairen

Voormalige leden van paramilitaire groepen in Colombia hebben bekend in de afgelopen 22 jaar 21.000 moorden te hebben gepleegd. Dat heeft de Colombiaanse radiozender Caracol gisteren gemeld op basis van documenten van justitie. Onder de wet ‘Gerechtigheid en Vrede’ krijgen voormalige linkse guerrillero’s en rechtse paramilitairen strafvermindering als ze hun misdaden bekennen. De ondervragers hebben tot nu toe 2.329 lichamen gevonden in 1.906 massagraven. Volgens procureur-generaal Luis Gonzales zijn nog niet alle gruwelijkheden bekend en hebben de daders de plicht om alle misdaden toe te geven. Ongeveer 246.000 misdaden worden onderzocht, waaronder 22.000 verdwijningen, martelingen, ontvoeringen en het werven van minderjarigen voor gewapende acties. De paramilitaire groepen ontstonden in de jaren tachtig als privélegers van drugsbendes en rijke boeren. Ze moesten aanvankelijk de linkse rebellen bestrijden. Maar in de loop der jaren zijn ze net als de linkse guerrillero’s veranderd in criminele groepen die zich bezighouden met drugshandel, afpersingen en ontvoeringen.