Bank CIT in VS op punt van omvallen

De Amerikaanse bank CIT heeft gewaarschuwd dat zij op het punt staat om te vallen. Volgens de bank, die geld uitleent aan circa 1 miljoen bedrijven in vijftig landen, kan het failliet schokgolven veroorzaken in de nog steeds fragiele Amerikaanse economie.

CIT moet tussen nu en het einde van het jaar 2,7 miljard dollar aan leningen afbetalen, en het is onduidelijk hoe de honderd jaar oude financiële instelling uit New York dat moet doen. De bank heeft een advocatenkantoor in de arm genomen dat bekendstaat om zijn ervaring met faillissementsaanvragen. CIT is overigens niet verbonden aan Citigroup, een van de ’s werelds grootste en eveneens noodlijdende financiële conglomeraten.

De penibele situatie bij CIT is een testcase: wil de regering-Obama ook een bank redden waarvan de ondergang niet het gevaar van destabilisering van het financieel stelsel met zich meebrengt, maar wel ernstige schade aan de economie kan betekenen?

CIT heeft vorig jaar 2,3 miljard dollar gekregen uit de zogeheten TARP-fondsen van de overheid, bedoeld om de financiële markten te stabiliseren. Ondanks verzoeken van CIT daartoe weigert de overheid zich nu garant te stellen voor het overleven van de bank. Minister van Financiën Timothy Geithner zei vanuit Londen dat hij de situatie bij CIT in de gaten houdt, want „we hebben er een aanzienlijk belang bij dat de financiële sector hier doorheen komt”.

CIT probeert te voorkomen dat bange klanten tegoeden opeisen – een zogeheten run on the bank – waardoor de situatie verder zou verslechteren. De aandelen CIT zijn de laatste tien maanden 90 procent in waarde gedaald. De waarde van CIT-obligaties is de laatste dagen fors teruggelopen.

CIT heeft de overheid meegedeeld dat het failliet van de bank „tot een crisis zou leiden” bij 760 productiebedrijven en 300.00 winkelbedrijven, waaronder de in de VS bekende kledingwinkelketen Eddie Bauer en het moederbedrijf van fastfoodmerk Dunkin’ Donuts. In totaal zou 1 miljoen ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf zonder kortlopende kredieten kunnen komen te zitten. Volgens CIT betalen de ondermers daarvan salarissen, rekeningen van leveranciers en goederenvervoer.

Nieuws en achtergronden over de aanhoudende crisis via nrc.nl/kredietcrisis