Anglo versterkt zijn positie in overnamestrijd met Xstrata

De nieuwe president-commissaris van Anglo American houdt zijn opties open. De benoeming van Sir John Parker als opvolger van Sir Mark Moody-Stuart versterkt de verdedigingslinie van het mijnbouwconcern tegen de ongewenste avances van concurrent Xstrata. Parker wordt alom gerespecteerd en is een veteraan met fraaie geloofsbrieven op het gebied van fusies en overnames. Zijn aanstelling verkleint het risico dat Anglo voor een prikje zal worden opgeslokt door een opportunistische agressor. Maar zijn retoriek impliceert ook dat hij open staat voor veranderingen.

Beleggers die op een verkoop van Anglo tegen een premie uit zijn, moeten gerustgesteld zijn. De president-commissaris van het Britse energieconcern National Grid en het Zuid-Afrikaanse krantenconcern Mondi heeft de afgelopen 25 jaar in twaalf raden van commissarissen gezeten en acht daarvan voorgezeten. Drie van die bedrijven kenden een tweevoudige beursnotering, zoals Anglo. Parker gelooft niet in fusies-van-gelijken zoals Xstrata die beoogt. Zijn staat van dienst bij het binnenhalen van substantiële premies voor aandeelhouders bij overnames is sterk, getuige de overname van havenbeheerder P&O door DP World.

Het lijkt er steeds meer op dat Xstrata voor een eenvoudige keuze staat bij zijn jacht op Anglo: een hoger bod uitbrengen of zich terugtrekken. De afwijzing door Anglo van het fusieverzoek zonder premie van zijn in Zwitserland gevestigde branchegenoot heeft blijkbaar de steun van de 25 grootste aandeelhouders, die samen de helft van de aandelen hebben. Parker neemt officieel pas de teugels over na de bekendmaking van Anglo’s halfjaarcijfers eind juli. Maar zijn invloed zal waarschijnlijk groot zijn op de manier waarop Anglo die gelegenheid te baat neemt om zijn goede vooruitzichten te benadrukken en de lat hoog te leggen voor een gegadigde.

Parkers onafhankelijke opstelling jegens Cynthia Carroll, Anglo’s controversiële topvrouw, laat genoeg ruimte voor bestuurswijzigingen als een robuustere verdediging nodig is, of als Anglo niet voldoende vooruitgang boekt bij het streven 2 miljard dollar te bezuinigen. Parker heeft impliciet erkend dat het debat over Carrolls geschiktheid een probleem is. Hij sprak waardering uit voor „het excellente managementteam onder leiding van .... Carroll” in plaats van haar apart te roemen.

Parker zou zijn aanstelling naar verluidt zien als een preventieve maatregel om te voorkomen dat externe druk het management hindert om zijn doelstellingen te verwezenlijken. Maar beleggers die twijfelen aan Carroll, moeten er troost uit putten dat Parker niet zal aarzelen hard in te grijpen als hij dat nodig acht. Zij heeft enige tijd zichzelf aan hem te bewijzen, maar hoe lang is onduidelijk.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Una Galani