Amateurclubs betalen Belastingdienst 6,5 miljoen naheffingen

Den Haag. Bij de clubs in de hoofdklasse van het amateurvoetbal is in totaal voor miljoenen euro`s aan belasting ontdoken. Dat blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst. Over de afgelopen vijf jaren leverde dat ruim 6,5 miljoen euro op aan naheffingen voor loonbelasting en omzetbelasting. Van de 84 clubs in de hoofdklassen (zaterdag en zondag) hadden er slechts acht hun zaken op orde. Vijftien clubs kregen te maken met meer dan 100.000 euro aan naheffingen. Sinds 2005 is er in overleg met voetbalbond KNVB onderzoek gedaan. Bij de meeste naheffingen in de loonbelasting gaat het om betalingen aan spelers. In het amateurvoetbal gaan al jaren verhalen over betalingen met zwart geld. Als het niet meer om een onkostenvergoeding gaat maar om een betaling voor werkzaamheden, dan moet de club loonbelasting inhouden. Bij de omzetbelasting gaat het onder meer om de exploitatie van de kantine en de verkoop van toegangskaartjes.