Alle aandelen Essent in handen van RWE

Energiebedrijf Essent is volledig in handen gekomen van het veel grotere Duitse RWE. De publieke aandeelhouders van Essent hebben gisteren in Den Bosch allemaal ingestemd met de verkoop van hun aandelen. Officieel is de overdracht pas over twee weken, maar in feite is de deal nu al rond.

„Ik voel me als een vader die zijn dochter naar het altaar brengt”, zei gedeputeerde Onno Hoes van de provincie Noord-Brabant, de grootste aandeelhouder in Essent. „Ik huwelijk haar uit met gemengde gevoelens van trots en weemoed.”

Begin dit jaar bood RWE 9,3 miljard euro voor Essent. Op dat bedrag zijn inmiddels wel „wat correcties” gepleegd, zei financieel bestuurder Rinse de Jong van Essent gisteren. Na verrekening van schulden en andere verplichtingen komt er bij het afronden van de overname over twee weken 7,7 miljard euro vrij voor de aandeelhouders, zo rekende hij voor.

Op dat bedrag reageerde gedeputeerde Hoes verbaasd, toen hij daarover later op de dag nog eens werd teruggebeld. Hij was toch echt in de veronderstelling dat het nog steeds om 9,3 miljard ging, zei hij. „De heer De Jong goochelt wel vaker met getallen. Maar uiteindelijk komt het altijd goed.”

    • Marcel aan de Brugh