AFM vermoedt oplichting bij TRE

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aangifte gedaan tegen TRE Investments. De toezichthouder verdenkt de beleggingsinstelling van oplichting en verduistering.

Het bedrijf uit Bussum heeft vanaf 2005 met verschillende fondsen naar eigen zeggen 75 miljoen euro opgehaald bij zo’n duizend beleggers. De opbrengst van de obligatieleningen van 50.000 euro per stuk was bedoeld voor de ontwikkeling van ruim dertig vakantievilla’s in Turkije. Een tweede vastgoedproject betrof de bouw van garageboxen in Alkmaar.

Omdat slechts een deel van de in Turkije gebouwde villa’s is verkocht, lukte het TRE niet langer zijn obligatiehouders de toegezegde rente te betalen. Vorig najaar stokte de betalingen definitief.

De AFM deed vanaf 15 oktober onderzoek naar de praktijken van TRE, nadat de wettelijke mogelijkheden voor toezicht op aanbieders van belegging boven de 50.000 euro per stuk waren verruimd.

Uit nadere, door de AFM afgedwongen informatie aan obligatiehouders bleek dat TRE gelden heeft „doorgeleend” aan gelieerde vennootschappen in Turkije en management-bv’s. Omdat dit „in strijd is met beloftes aan de obligatiehouders”, heeft de AFM redenen aan te nemen dat er sprake is van oplichting en verduistering.

Volgens Gabriël Yousef van Bartels Advocaten, die gedupeerde beleggers bijstaat, ligt het totale tekort van alle TRE-beleggingen tussen de 30 en 40 miljoen euro.

Bestuurder Osman Gökalp van TRE laat desgevraagd weten „elke euro te kunnen verantwoorden”. Eind juli zal TRE „volledige duidelijkheid” aan haar beleggers geven. Gökalp noemt de aantijgingen van AFM onduidelijk en onterecht. „Het optreden van de AFM blokkeert de herstructurering waar we aan werken.”